Nieuws

Puur liefde aan de Langeleegte Veendam …Hondjes Emmo Doddema (3).jpg

Door Peter Panneman

Maar liefst 12 honden in de leeftijd van 1 tot 12 jaar waaronder 6 herders met allemaal een minder fraai verleden hebben hun prima en bovenal liefdevolle opvangtehuis gevonden bij Emmo Doddema en Karin Tuinhout aan de Langeleegte in Veendam.

Deze honden komen vooral uit landen als Spanje, Roemenië, Bulgarije, en Moldavië. Het is deze week b.v. exact 7 jaar geleden dat herdershond Lea gevonden op een vuilnisbelt in Moldavië met drie gebroken poten en broodmager naar Veendam kwam om liefdevol te worden opgevangen. Ook herder Vincent uit China, waar ze een deel van een poot hebben afgehakt, kwam naar de Parkstad toe voor een liefdevolle verzorging. Het zijn zomaar een paar zeer schrijnende gevallen.

Hondjes Emmo Doddema (2).jpg

Waarom deze pure liefde voor de honden? Het is een roeping `Ik heb liefde van huis uit meegekregen` aldus Emmo die al 45 jaren herdershonden heeft gehad voor de training en wedstrijden, en daarmee vele prijzen in de wacht wist te slepen. De laatste 10 jaar houdt Emmo zich bezig met deze vaak verwaarloosde honden.

Hondjes Emmo Doddema (1).jpg

De contacten over deze honden worden gelegd met asiel en opvangcentra`s via de social media weet Karin. En dan duurt het vaak nog maanden voordat de hond op transport naar Nederland en Veendam wordt gezet. Onlangs haalde Karin nog een hond op van het vliegveld uit Frankfurt.

Het is dan ook dagelijks vroeg op voor Emmo die dan in de ochtenduren met de honden het veld in gaat, en vervolgens gaat Karin vaak in de middaguren met ze op pad zodat ze hun energie kwijt kunnen.

Hondjes Emmo Doddema (4).jpg

Vakantie voor het tweetal zit er al jaren niet in, maar daar hebben ze ook geen probleem mee, de honden zijn alles voor hun die toch gemiddeld aan eten en andere kosten circa € 500 euro per maand kwijt zijn. Zo wordt er wekelijks traditiegetrouw op de zondag minimaal 10 liter soep gekookt voor de honden waar ze 2 dagen aangevuld met brokken van kunnen eten. Ook van de buurman komt er wekelijk een gebraden kippetje over de schutting voor de honden als extraatje. `We kunnen daar zo geweldig van genieten` aldus Emmo en Karin die tijdens mijn bezoek omringd worden door de honden. En terwijl ik na de fotosessie nog een poot van een van de honden Miss Lea krijg vervolg ik mijn weg…


Fotoalbum: