Nieuws

Jan Doddema - Studio 9_DSC6536.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Parkstad Sinterklaasnieuws is dit jaar qua omvang slechts voor een kleine 50% van normaal. Iedereen weet waarom. Het woord willen we nu even niet in de mond nemen! Hopelijk krijgt dit typisch Veendammer programma in 2021 weer zijn “oude” proporties terug. Vol verwachting klopt ons hart...

Eén van de mensen achter de jarenlange producties van het Sinterklaasnieuws is Jan Doddema van Studio 9. “Eigenlijk komt me het goed uit, want ik heb het hartstikke druk,” vertelt Jan. Waarmee hij het druk heeft, doet hij graag uit de doeken. 

Begin 2021 verschijnt er een nieuwe film over de geschiedenis van het Kruisherenklooster in Ter Apel. “Daar hebben we nog wel het nodige werk van.” Die we zijn producent Freek Lagerwei van Jules Media uit Paterswolde voor de beelden en Jan Doddema voor het geluid en de muziek. “Het is een project van zeker één jaar! Met de muziek probeer ik een Disneyachtige sfeer te creëren,” verklapt Doddema. De film, app en 3D presentatie duren ongeveer 25 minuten en gaan over een jongen en meisje die in een soort tijdreis terechtkomen. Het klooster bestaat ongeveer 500 jaar. In zo’n half millennium gebeurt veel. Denk maar eens aan de oprichting in de Middeleeuwen, de reformatie met al zijn perikelen als beeldenstorm. Het ontstaan van de republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Dan de Gouden Eeuw, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een geschiedenis waarover veel valt te verhalen én die de jongelui als het ware meemaken. De film heeft een educatief, informatief karakter. Een bezoekje aan het klooster is altijd interessant én boeiend. Met de nieuwe introductiefilm wordt dat nog eens benadrukt. De opnames vonden plaats in en bij het klooster en zelfs op het Fochtelooerveen. De figuranten hadden allemaal een microfoontje onder hun revers. De stemmen werden opgenomen. In de studio vindt de fine tuning plaats. De stemmen bij de beelden worden geoptimaliseerd – wat harder, wat zachter, een beetje scherper en zulk soort dingen. Ook deze montages zijn dingen waar Jan zich mee bezig houdt.

_DSC0545.jpg

Jan (49 jaar) heeft een conservatoriumopleiding gevolgd aan het prins Claus conservatorium in Groningen. Hij heeft elektronische compositie gestudeerd. Deze studierichting was eind vorige eeuw nieuw en Jan vertelt met enige trots dat hij en zijn medestudenten de 1e lichting waren die afstudeerden. Hij is dus componist van professie, een niet alledaags beroep!

Als geboren en getogen Veendammer zat hij op de Winkler Prins scholengemeenschap en speelde in de harmonie van de school en in de schoolband.

Via een subsidieregeling voor startende ondernemers in Oost-Groningen start hij zijn eigen bedrijf Studio 9. De negen staat voor het huisnummer van zijn vorige behuizing. Van de ontvangen subsidie schaft hij een goede camera aan en investeert in de geluidsapparatuur. Nu, aan de Dollard 5, is de tuinkamer omgebouwd tot een ware studio, de werkplek waar hij graag vertoeft. Hier gebeurt het, het componeren van de fraaiste muziek en liedjes. Een soort keyboard is aangesloten op de verschillende computers. Het keyboard geeft zelf géén geluid, alles loop via de apparatuur. De eerste klanken worden gespeeld vanaf het keyboard. “Het basis pianogeluidje,” noemt Jan dat! Daarna wordt de elektronica ingeschakeld en gaat Jan verder met componeren, het “aankleden.” Verschillende luidsprekers, versterkers, sub woofers (speciaal voor de lage tonen), plug-ins worden geactiveerd om de muziek mooier te maken. Een proces dat hier in een paar woorden wordt beschreven, maar in de praktijk neerkomt op vele uren, soms wel dagen, werk.

In 2010 doet hij met zijn song “Familie” gezongen door Anna en Senna mee aan de finale van het Junior Eurovisiesongfestival in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Ze behalen een verdienstelijke 9e plaats. Winnaar werd toen Armenië.

_DSC6519.jpg

In 2016 componeert hij de muziek bij de film Bach in Brazil. De muziek met elementen van de grote Johann Sebastian Bach wordt door Jan in een modern jasje gestoken. Heel bijzonder! Tussentijds houdt hij zich bezig met het maken van commercials en video’s en werkt hij voor RTV Noord. Voor de Agrarische groothandel BTN de Haas BV uit Groningen schrijft hij bijvoorbeeld de muziek bij een korte introductiefilm van het bedrijf - met enige regelmaat nu te zien en te horen op RTV Noord! Ook een commercial voor het Deense bedrijf Danfoss – thermostaten is van zijn hand.

Bij andere reclamespotjes, -filmpjes, bedrijfsfilmpjes verzorgt hij de stemmetjes en/of componeert hij de muziek. Die muziek maken, het componeren, daar ligt zijn hart!

Jan woont een aantal jaren in Jemgum bij Leer (D). Voor de Meyer Werft in Papenburg doet hij de nodige dingen. In het museum van de Meyer Werft vind je die nog terug.

Drommels Dutch is een ander hoofdstuk uit Jans werk. In verschillende theatershows heeft Jan Doddema hier zijn steentje bijgedragen. In de nieuwe versie is de muziek van Jan Doddema weer vertegenwoordigt en hoe! Anneke Folkersma van Drommels Dutch is lovend over de muziek van Jan en de samenwerking. Ze zegt op haar site: “Er zou nooit een Drommels Dutch zijn geweest zonder Jan Doddema.” Nou, een mooier compliment kun je eigenlijk niet krijgen.

_DSC6523.jpg

De muziek van Jan Doddema staat of wordt geregistreerd bij Buma/Stemra. Deze organisatie incasseert vergoedingen voor het gebruik van muziek van componisten zoals Jan Doddema. “Ik kan er net mijn contributie van betalen,” lacht Jan. Dus rijk wordt hij er niet van! Eigenlijk wordt de muziek bij o.a. commercials ondergewaardeerd. Veelal zijn de beelden belangrijker voor de klant. “Maar… als je dan de commercial laat horen zonder muziek wordt het een ander verhaal,” aldus Jan Doddema. “Muziek = sfeer! Dat wordt wel eens vergeten.”

We zullen de muziek van Jan Doddema wellicht nog vaker tegenkomen.

Hopelijk mogen we allen in 2021 weer genieten van zijn Sinterklaasnieuws in volle omvang. Weet zeker dat heel Veendam ernaar uitkijkt.

Meer informatie over deze mediaproducent in hart en nieren: 
www.studio-9.nl
info@studio-9.nl