Nieuws

Bij Maaltijdservice De Langeleegte koken ze elke dag vers_DSC1117.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

“Vanuit de pan in het bakkie,” glimlacht Gabriëlla Thomassen. Hiermee geeft ze aan dat de verse maaltijd à la minute vanuit de pan op het bord belandt. Verser kan het niet. Natuurlijk zijn er een paar tussenstappen. Vanuit de pan komen de porties in de verschillende compartimenten en vandaar in de warmhoud- / thermobox. Vervolgens gaan de chauffeurs op pad en veelal ligt de maaltijd binnen een uurtje op het bord van de klanten. “Dit is veel lekkerder dan diepvries of regenereren (thuis opwarmen).”

Gabriëlla Thomassen is sinds begin 2016 eigenares van Maaltijdservice De Langeleegte. De maaltijden worden bereid/gekookt in de keukens van De Parkflat, vanwaaruit ook de distributie plaatsvindt. De koks hebben een prachtige ruimte ter beschikking. De warme keuken, waar alles waar een hittebron voor nodig is, wordt bereid en een koude keuken voor voornamelijk de salades en de desserts. Het temperatuurverschil is bij binnenkomst onmiddellijk merkbaar. In de koude keuken mag de jas er wel bij aan! Daar ligt de temperatuur rond de 10°C. Verder vind je er koelkasten en diepvriezers, een spoelkeuken en voorraad- en opslagruimte. Het totale personeelsbestand ligt op ongeveer 12 personen en bestaat uit: koks, chauffeurs, keukenmedewerkers. “De onderlinge teamgeest is fantastisch,” legt Gabriëlla uit.

_DSC6559.jpg

De klanten hebben iedere dag keuze uit 2 menu’s, een A en een B menu, die onderling uitwisselbaar zijn. Bij de voor- en nagerechten is de keuze groter. Ook bouillon of een kopje soep behoort tot de mogelijkheden. Iets extra’s als appelmoes, een sausje of een salade worden met grote regelmaat “uitgeserveerd” en zijn bovendien gratis!

Het hoofdgerecht bestaat uit ongeveer:

  • 200 - 250 gram aardappelen (bij gebakken aardappelen en -puree kan dit variëren)
  • 150 - 200 gram groente
  • 80 – 100 gram vlees of vis.

“Voor de meeste klanten is dit ruimschoots voldoende,” memoreert Gabriëlla. “Ons klantenbestand heeft een iets hogere leeftijd!” Voor grote eters hebben ze XXL-porties. Die zijn bestemd voor jongeren en werkenden. Er wordt gekookt volgens de richtlijnen van de “schijf van vijf,” dus gevarieerd. In principe koken de koks natrium-arm. Een dieet kan apart besteld worden. Dagelijks verlaten meer dan 225 maaltijden de keuken!

_DSC1079.jpg

Iedere vrijdag staat vis op het menu. “Onze klanten vinden dat perfect,” aldus Gabriëlla. “De ene keer is dat kibbeling, een andere keer een visstick en de week erop een moot gestoofde vis.” Zaterdags staat soms tegenover een “gewone” maaltijd een bami-, nasi- of pastaschotel. Met de feestdagen, zoals over 14 dagen met Kerst, sloven de koks zich speciaal uit. Dan staan bijzondere gerechten op de kaart als een fijne rollade of een varkenshaasje in een smaakvolle champignonsaus. In de dessertsfeer bijvoorbeeld een crème brulée.

Uiteraard spelen de seizoenen een grote rol in de menucyclus. “Je moet de mensen ’s zomers géén koolsoorten voorzetten. Dat past in zijn geheel niet.” Andere favorieten zijn de winterse verse snert (erwtensoep), de verschillende stampotten en de pronkenbonensoep. Dit laatste is een typisch Groninger lekkernij. 

Om op de hoogte te blijven van wat de klanten willen, rijdt Gabriëlla zo af en toe zelf een route. Ze neemt dan de tijd om met de klanten te praten. “Daar komen altijd wel ideeën naar voren,” vertelt Gabriëlla. “Zo hebben we pannenkoeken en bijzondere groente in ons menuschema opgenomen! Voor een andere klant maken we zo nu en dan lasagne. Er kan veel bij Maaltijdservice De Langeleegte!” Heeft de klant gasten, dan bestelt hij/zij gewoon voor een aantal personen extra. De Parkflat heeft diverse logeerkamers, die regelmatig gebruikt worden. Deze gasten kunnen dus ook gewoon mee-eten. 

_DSC6576.jpg

De chauffeurs brengen 2x per dag niet alleen de maaltijd naar het desbetreffende adres, maar houden ook een oogje in het zeil. Zij zorgen voor een stukje sociale controle! Voorbeeld: Vinden ze met regelmaat bij een klant van 87 jaar dat ze haar eten heeft laten staan, dat trekken ze aan de bel bij familie of zorg. Ze hebben veelal toegang tot het sleutelkastje op de gang! De kleinschaligheid van Maaltijdservice De Langeleegte is tevens de kracht!

Voor mensen met een minimum inkomen of hulpbehoevenden kent de gemeente Veendam een tegemoetkoming maaltijdvoorziening. Er kan een beroep gedaan worden op de Wet Bijzondere Bijstand. Kom je daarvoor in aanmerking dan wordt dat keurig geregeld. Je moet een bewijsstuk kunnen tonen, waaruit blijkt dat je niet meer zelf kunt koken. In de tegemoetkoming maaltijdvoorziening moet ook vermeld worden om hoeveel maaltijden per maand het gaat en wat de kosten daarvan zijn. Het mooiste is om dit vooraf aan te vragen! “Wij verzorgen de hele papierwinkel hiervoor,” meldt Gabriëlla.

_DSC1096.jpg

In de “Huuskamer” van De Parkflat worden met enige regelmaat verjaardagen of andere feestjes gevierd. Nu ligt dat door de corona helemaal plat, helaas. “Maar in betere tijden verzorgden we koffietafels, diners e.d. Het heeft en geeft een warme huiselijke sfeer. Het partijtje kan voor maximaal 50 personen worden georganiseerd. Ook hebben we wel begrafenissen gehad – nou ja na afloop, het samenzijn.” 

Een andere bezigheid van Maaltijdservice De Langeleegte is de catering. Daarin is werkelijk alles mogelijk. “Indien nodig regelen we zelfs het entertainment,” legt Thomassen uit. “Chique diners met fraai gedekte tafels behoren eveneens tot de mogelijkheden. Uiteraard alles in goed overleg en ruim van tevoren afgesproken. Hopelijk komen deze servicepoten snel weer terug. Door de coronacrisis zien we ons bedrijf qua omzet groeien. De dagbesteding is gesloten en dan kiezen de mensen voor onze maaltijden. Bij voordoende animo regelen we zelfs de boodschappen voor onze klanten.” 

_DSC1091.jpg

De leveranciers van Maaltijdservice De Langeleegte komen uit de omgeving. De groenten komen van een groenteboer uit de stad, Het vlees komt van een slagerij uit Emmen en de overige ingrediënten komen van Horeca en totaalgroothandel Bid Food (voorheen Deli XL).

Ook trek in een lekkere verse maaltijd én gemakkelijk?

Kijk op :             www. tafeltjedekjelangeleegte.nl
Of bel  :             0598371075
Of mail:             cateringveendam@gmail.com
Het adres luidt: Korteleegte 7a.


Fotoalbum: