Nieuws, Regio

Microseismisch Meetnetwerk Aardgasbuffer en Pekelwinning Zuidwending



Micro-seismisch netwerk_Zuidwending_v05.png

Sinds eind september is het microseismisch meetnetwerk op Aardgasbuffer en Pekelwinning Zuidwending in gebruik. Het netwerk is geïnstalleerd om de ondergrondse zoutberg met daarin cavernes van EnergyStock en Nouryon te bewaken en meer data te verzamelen over de ondergrond. Een soortgelijk systeem heeft Nouryon al in gebruik rondom haar cavernes bij Heiligerlee.

Beter begrip
In de bodem vinden voortdurend microtrillingen plaats. De oorzaak kan liggen in natuurlijke processen en in ondergrondse en bovengrondse activiteiten. Het seismisch meetnetwerk meet deze microtrillingen in het gebied nauwkeurig. Samen met experts van BakerHughes (voorheen Magnitude) ontwikkelen we zo een nog beter begrip van de ondergrond en krijgen we meer inzicht in de mogelijke oorzaak van dergelijke trillingen.

Zes seismometers
Het meetnetwerk bestaat uit zes seismometers op evenveel locaties. Op 60 meter diepte meten ze trillingen in de bodem. Dat is diep genoeg om ruis van bovenaf, bijvoorbeeld autoverkeer, kwijt te raken. De monitoring wordt voor Energystock en Nouryon uitgevoerd door BakerHughes dat wereldwijd ervaring heeft met seismische monitoring. Het uitlezen daarvan vergt namelijk specialistische seismologische kennis. Daarnaast wordt de data live gedeeld met het KNMI, die deze kan gebruiken om trillingen in het totale gebied beter in kaart te brengen. Het netwerk van het KNMI is niet uitgerust om microtrillingen te meten.

Meer informatie
Informatie over het seismisch meetnetwerk vindt u op de websites: zoutwinning.nouryon.com en op www.agbzw.nl/msm.

De meetgegevens worden na afloop van ieder kwartaal gepubliceerd op deze websites. Trillingen met een magnitude van 1 of hoger (mogelijk voelbaar) worden meteen gemeld.

Schermopname (56).png