Nieuws

Duizenden bloembollen de grond in bij oudste Cultuurmonument.



DSC_0613.JPG

Door Peter Panneman

Drie duizend bloembollen gingen donderdagmorgen de grond in bij het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum in Wildervank. Het is deel van een bijzonder project dat is opgezet tot behoud van het Veenkoloniale landschap. Circa 52 leerlingen van de groep 7 en 8 van o.b.s. De Sleutel planten, 1500 sneeuwklokjes en 1500 krokussen in de grond op het terrein van het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum, het oudste cultuurmonument van de gemeente Veendam. De voormalige kerk is gebouwd in de zeventiende eeuw en is omzoomd door een aantal imposante bomen.

DSC_0600.JPG

Vanaf het begin zijn kinderen uit Wildervank bij het project betrokken, vertelt Henk Robben, secretaris van het cultuurcentrum. Schoolkinderen zouden dit voorjaar op Boomplantdag nieuwe bomen planten. Corona gooide roet in het eten. Robben en Jaap en Fenna Pomp die vrijwilligers aanstuurt en het oude kerkhof beheren, vonden er wat op. Ze voerden overleg met obs De Sleutel die al snel bereidwillig waren mee te helpen.

DSC_0604.JPG

In de oude kerk vertelde Riek Guikema van Landschapsbeheer Groningen over het project. En waarom bloeiende, besdragende struiken als lijsterbes, meidoorn en Gelderse roos terug zijn geplant. Bosjes die de biodiversiteit ten goede komen. Fenna Pomp en Jasmijn Rubingh vertelden over de geschiedenis van de Margaretha Hardenbergkerk en over de monumentale graven. Kortom een leerzame ochtend voor de leerlingen die het zeer konden waarderen.


 
Fotoalbum: