Nieuws

SOB De Zandloper - Studie, Ontwikkeling en Begeleiding_DSC5635.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

In het Leer- en Sportpark Langeleegte is ruim een maand geleden een huiswerkinstituut geopend. Een huiswerkinstituut? Oh, wat klinkt dat ouderwets. SOB De Zandloper is een huiswerkinstituut op moderne leest geschoeid. De Studie, Ontwikkeling en Begeleiding van de jongelui staat voorop, maar wel op een fijne manier en in een relaxte huiselijke leeromgeving.
Sandy en Marjolein zijn de eigenaren. Zij hebben een enorme ervaring in de omgang met en de begeleiding van jongelui. Samen hebben ze ruim 35 jaar onderwijspraktijk achter de rug en weten dus van de hoed en de rand. Vol enthousiasme vertellen ze over hun aanpak en opzet.

_DSC5643.jpg

Jan, Piet en Mehmet en Wendy, Simone en Naomi hebben thuis niet de ruimte om hun huiswerk te maken. Bovendien werken hun ouders allebei en lopen er nog een paar broertjes en zusjes rond. Wat dan? SOB De Zandloper biedt uitkomst. De jongelui komen uit school min of meer langs SOB De Zandloper, zeker als ze op de WP zitten! Daar worden ze liefdevol opgevangen door Marjolein en Sandy. 
Jan en Naomi zitten in groep 7. Piet en Simone zitten in groep 8. Mehmet en Wendy zijn brugpiepers (brugklassers - 1e klas van het VO).
Eerst even een kopje thee, even ontspannen op de lounge-bank, een puzzeltje maken of een Donald Duck lezen en dan aan de slag. Dat “aan de slag” moeten ze eerst leren. Via de Plenda-agenda krijgen ze onder begeleiding van Sandy en Marjolein instructies hoe ze hun dag- en weekindeling inzichtelijk moeten maken. “Hierbij is het belangrijk dat ze leren structuur aan te brengen in hun werkzaamheden, zowel de schoolse als de buitenschoolse (sport, muziek, krantenwijkje, feestje),” vertellen Sandy en Marjolein. “Zo leren ze al vroeg wat timemanagement is!”
Zo’n Plenda-agenda krijgen de jongelui bij aanmelding uitgereikt (Zo’n Plenda-agenda en een whiteboard voor thuis krijgen de jongelui bij de intake). Ze kunnen in één opslag de hele week overzien. Dat geeft rust, duidelijkheid én structuur.
De wat oudere leerlingen/studenten redden zich vaak zelf wel. “We hebben al een 1e jaars student van de universiteit, die hier in alle rust aan het werk is,” vertellen Marjolein en Sandy   enthousiast. “Die heeft écht géén Plenda-agenda meer nodig.”

_DSC5618.jpg

Natuurlijk komen niet alle jongelui/kinderen tegelijk binnen. Er is dus voldoende tijd en aandacht voor allemaal. In verband met de corona werken ze bij SOB De Zandloper corona-proof. Er kunnen max. 16 leerlingen terecht om voldoende ruimte te waarborgen. Iedere leerling krijgt ook een eigen desinfectiegel om zijn handen te ontsmetten en een eigen werkplek.

Je kunt natuurlijk niet zomaar binnenlopen op de Langeleegte nummer 16a, 1e verdieping, het voormalige gebouw van BV Veendam.
Eerst vindt een intakegesprek plaats met ouder(s) en leerling. Hierbij moet een formulier ingevuld en door beide partijen ondertekend worden. Zoals ook thuis gelden hier heel normale huisregels.

_DSC5622.jpg

Bij hulpvragen kunnen Sandy en Marjolein de BS en VO-leerlingen uitstekend helpen. “We werken ook met LOL-studenten – Leerlingen Ondersteunen Leerlingen,” leggen Sandy en Marjolein uit. “Dan helpen oudere leerlingen of studenten hun jongere medescholieren. Denk hierbij aan vragen over wis- of natuurkunde. Dat werkt voor beiden inspirerend.” 
Het juniorpakket voor leerlingen van groep 7 en 8, dat de dames voor het grootste deel zelf hebben ontwikkeld, heeft als thema’s: verbeteren, verbreden en verdiepen. Het is speciaal uitdagend en interessant oefenmateriaal.

Voor de coaching van kinderen met hoogbegaafdheid, ADHD, autisme en/of aanverwante indicaties hebben Marjolein en Sandy certificaten behaald. Deze leerlingen kunnen ze de juiste begeleiding bieden. Ook deze kinderen zijn volledig op hun plek en krijgen alle aandacht en begeleiding die ze nodig hebben. Een positieve benadering en hen wijzen op hun kwaliteiten is één van de belangrijkste pijlers.

_DSC5623.jpg

De naam SOB De Zandloper komt niet zomaar uit de lucht vallen, er zit een verhaal achter. Sommige leerlingen hebben moeite om zich te concentreren. Stel, ze moeten de naamvallen in het Duits leren. Dat is een hele opgave. Marjolein en Sandy geven dan de leerling een zandloper mee. Deze zijn er met verschillende doorlooptijden. “Mehmet gaat 10 minuten aan het werk. Op deze manier krijgt hij een besef wat ‘timemanagement’ is. Als de 10 minuten om zijn, gaat hij wat anders doen. Dat werkt”.  

De hele zomer is gebruikt om SOB De Zandloper te verbouwen, schoon te maken en op te knappen. De oude kantine van de voetbalclub heeft een jaar leeg gestaan. Dat is niet bevorderlijk. Met man en macht, verschillende gezins- en familieleden, is de klus geklaard. “We hebben bijna alles zelf gedaan,” glimlachen Sandy en Marjolein. Het ziet er weer smaakvol en gebruiksvriendelijk uit. 
Het blauw, zoals op de sticker, symboliseert mediterrane sferen. Tijdens een internationaliseringsproject in Spanje, met leerlingen van de vorige school, is het idee van SOB De Zandloper geboren op het strand! Iets voor jezelf onszelf in de ondersteunende sector voor schooljeugd. Sandy en Marjolein hebben hun droom gerealiseerd, met dit prachtige huiswerkinstituut als resultaat. In het interieur én de huisstijl komt overal de warme blauwe mediterrane kleur terug.

_DSC5621.jpg

Sandy is een allround vakvrouw. Zij was kunstdocent en werkzaam in het ondersteuningsteam.  Jaren heeft ze lesgegeven en leerlingen begeleid. Eerst in Rotterdam, later in Haren op het Maartenscollege. Collega Marjolein was lerares Nederlands. Het begeleiden van jongelui zit haar in het bloed. Als jong meisje gaf ze al zeilinstructies op het Zuidlaarderveen. Beiden waren op het Maartenscollege brugklasmentor. De overgang van basisschool (BS) naar voortgezet onderwijs (VO) is voor veel kinderen heftig. Alles is anders, andere school, andere leerkrachten, andere vakken, een lesrooster met urenvakken. Ze moeten opnieuw vrienden en vriendinnen maken. Dan kunnen ze best een beetje begeleiding gebruiken!
De dames zijn nu fulltime werkzaam bij SOB De Zandloper.

_DSC5624.jpg

Het huiswerkinstituut is open van maandag t/m vrijdag van 12.00 uur – 19.00 uur. Voor de vakanties of proefwerkweken gelden andere openingstijden.

Zeker weten dat de jongelui het bij SOB De Zandloper naar hun zin hebben, dan komen de resultaten vanzelf.

_DSC5647.jpg

Meer informatie:

mail     :           sobdezandloper@gmail.com
bel       :           06 46905648  of  06 13724998
kijk      :           www.sobdezandloper.nl
of        :           ga gewoon eens langs.


 
Fotoalbum: