Nieuws

Loop Sint Maarten in de eigen straat of wijk!



_MG_8809.jpg

Op 11 november is het Sint Maarten, de dag dat kinderen traditiegetrouw met lampionnen langs de deuren lopen. Ondanks de verscherpte coronamaatregelen heeft de Veiligheidsregio Groningen besloten dat Sint Maarten toch door kan gaan. Loop alleen in de eigen straat of wijk en in kleine groepen. De winkeliers in het centrum van Veendam, Autorama, Sorghvliet en het gemeentehuis zijn niet open voor Sint Maarten lopers.

Loop niet bij de winkels!
Door de geldende regels is het voor de winkeliers in het centrum van Veendam, Autorama en wijkwinkelcentrum Sorghvliet niet mogelijk om Sint Maarten op deze plekken op een veilige manier te organiseren. Ben Rispens, secretaris Ondernemersvereniging Veendam Centraal: “Het centrum van Veendam staat bekend om zijn zeer grote opkomst op 11 november in het centrum. Hierdoor zijn er te veel locaties waar we de 1,5 meter afstand niet kunnen garanderen of handhaven. Ook zorgt Sint Maarten ervoor dat er grote groepen tegelijkertijd door het centrum trekken of samenkomen voor de winkelingangen. In de huidige situatie is dit natuurlijk niet gewenst. Uiteraard wensen wij alle kinderen een leuk Sint Maarten toe! Ga in de eigen straat of wijk lopen, uiteraard ook dan rekening houdend met de geldende maatregelen.” De winkeliers van Autorama en Sorghvliet delen deze mening en zijn tijdens Sint Maarten ook niet geopend voor Sint Maarten lopers.

Sint Maarten op een veilige manier
Dit jaar is Sint Maarten door de coronamaatregelen anders dan voorgaande jaren. Zo is het gemeentehuis dit jaar niet geopend voor de lopers van Sint Maarten. Burgemeester Sipke Swierstra: “Het is mogelijk om, binnen de op dit moment geldende maatregelen, kinderen Sint Maarten te laten lopen in de eigen straat of wijk. Als we ons samen aan de maatregelen houden maken we dit jaar van Sint Maarten, ondanks de coronacrisis, toch een mooi kinderfeest!”

Voorzorgsmaatregelen
Het is belangrijk dat ook tijdens Sint Maarten de geldende maatregelen worden gevolgd. Let daarom op de volgende voorzorgsmaatregelen.

  • Klachten? Blijf dan thuis!
  • Loop in de eigen straat of wijk!
  • Kinderen mogen liedjes zingen bij de deur. Maar ze moeten wel 1,5 meter afstand houden tot hun publiek. Tip voor ouders: houd de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk.
  • Doet u liever niet mee met Sint Maarten? Laat dat weten door bijvoorbeeld een briefje op de deur te plakken.
  • Wel meedoen? Laat met een lampion of windlicht zien dat kinderen aan kunnen bellen. Geef bij de deur 1,5 meter afstand aan, bijvoorbeeld met stoepkrijt. En geef het liefst voorverpakte traktaties.

Aanvullende maatregelen
Als er nog aanvullende maatregelen of adviezen gaan gelden voor Sint Maarten worden deze geplaatst op www.veendam.nl/corona en op de social media kanalen van de gemeente.