Nieuws

Dansvereniging Easy Rock `n Roll
in Jacob Bruggema Centrum



IMG_0148.jpg

In het Jacob Bruggema Centrum is de dansschool van dansdocente Thecla Brakel  neergestreken. Donderdagavond hebben in de grote zaal acht dansparen Rock ‘n Roll dansles gehad op authentieke Rock ’n Roll-muziek. Met oefeningen op onder meer de trucs triple draai, multiple draai, toupie crazy, double stamp, double 6 steak en de halve- en hele Kees.

Vijf jaar geleden had Thecla Brakel een manier bedacht om het Rock ‘n Roll dansen voor meer mensen bereikbaar en laagdrempeliger te maken. Zowel voor jong als voor oud. In haar pas opgerichte dansschool in een oud schoolgebouw in Oostwold werd voor oudere dansparen het concept ‘Easy Rock ‘n Roll’ geïntroduceerd. Het concept sloeg zeer aan. Diverse dansparen hebben op een easy manier Rock ‘n Roll dansen geleerd waar nog steeds veel plezier mee is.

IMG_0214.JPG

De voormalige school was gekocht om er voor andere mensen iets mee te kunnen betekenen. Als docent psychologie bij de RUG kon ze een dag minder gaan werken. En was er meer tijd vrij gekomen voor het organiseren van diverse activiteiten in het pand. Waaronder schilderlessen, yoga en dansles.   

Door de coronamaatregelen was de dansschool in Oostwold helaas te klein geworden. De zaal in het Jacob Bruggema Centrum was een uitkomst. Met 178 vierkante meter is het zelfs drie keer zo groot. Ieder danspaar heeft nu 16 vierkante meter om in te dansen. Met pionnetjes zijn deze ruimtes afgebakend.

IMG_0059.jpg

Er is wel een fysieke beperking. Uitleg is nu uitsluitend mondeling en kan niet worden verduidelijkt met bijvoorbeeld door aanraking het bewegen van een arm. De beweging wordt nu door Thecla zelf voorgedaan. “Iedereen heeft nu wel zijn eigen vaste partner, en danst iedereen gewoon in zijn of haar eigen vierkant. Dat gaat prima. We hebben natuurlijk ook al jaren met elkaar gedanst en een band met elkaar opgebouwd. En dat scheelt, dat merk je hier ook wel.”

Zodra het weer kan wordt het schilderen in Oostwold weer opgepakt. Maar het geven van Rock ’n Roll danslessen blijft in Veendam. De 20-jarige Nathan Koedoot assisteert bij de lessen. Hij voelt zich helemaal thuis in die wereld en loopt graag rond in de kleding.

IMG_0120.jpg

Met alles er omheen koste het haar wel twee dagen in de week en dat met een drukke baan. Ze wilde meer anderen erbij betrekken. Haar voorstel was het geven van gratis lessen. En of anderen dan de organisatie er omheen wilden gaan doen. Sita van der Veen, Francis Bakker en Edward Pijper hebben meteen ja gezegd.

“Met z’n drieën hebben ze het gigantisch goed opgepakt. Het mee oprichten van de Dansvereniging Easy Rock `n Roll en het inschrijven bij de Kamer van Koophandel.”

IMG_0029.jpg

Thecla Brakel is ruim 27 jaar een ervaren dansdocente bij dansschool Lets Swing in Groningen. Waar ze al 29 jaar danst. Lets Swing, dat bijna 30 jaar bestaat, is sinds 2015 een vast onderdeel bij Bog & Roll van Bogdike.

“Mijn ouders zijn met de Rock ’n Roll opgegroeid, en ze draaiden die muziek ook wel. Ze waren met elkaar getrouwd omdat ze zo lekker met elkaar konden dansen. En ik heb inderdaad ook wel gehoord over de scooter, de petticoats en de suikerspin. Toen we nog kinderen waren deden we net of we Rock ’n Rolden.”

IMG_0109.jpg

“Voor Lets Swing hadden mijn broers mij opgegeven, ik had het zelf niet bedacht. Een danspartner vonden ze ook voor mij. Met z’n drieën waren we begonnen in één groep. En mochten we meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen.”

“We wisten wel dat we niet gelijk de Nederlandse kampioenschappen zouden winnen, als we in ieder geval maar boven elkaar uit zouden komen. Maar dat is mislukt, want we kwamen zelfs op een gedeelde 27ste plaats met z’n drieën. We waren precies even goed.”

IMG_0002.jpg