Nieuws

Verenigingen Dukdalf houden open dag
op nieuwe locatie JBC



IMG_0093.jpg

Zaterdagmiddag hebben de nieuwe gebruikers van het Jakob Bruggema Centrum (JBL) een Open dag gehouden. En hebben de bezoekers een kijkje genomen in het voorlopige onderkomen van 11 verenigingen die tot voor kort nog een vaste stek hadden in Wijkcentrum Dukdalf.

Na de sluiting van Wijkcentrum Dukdalf waren de 63 verenigingen genoodzaakt om uit te wijken naar andere locaties. Met behulp van de gemeente hebben de meeste verenigingen een ander onderkomen gevonden. Vanwege de beperkte ruimte noodgedwongen ook op andere locaties in Veendam, Wildervank, Pekela, Muntendam en Winschoten.

IMG_0110.jpg

In Wijkcentrum Dukdalf vond een bloeiend verenigingsleven plaats met wekelijks honderden mensen over de vloer. De aangekondigde sluiting heeft dan ook behoorlijke impact gehad.

Niet iedereen kon na de sluiting mee. Daarbij hadden sommige clubjes ook al een slapend bestaan. De wijkvereniging, het wijkteam, vier biljartverenigingen, een yogaclub en de ouderengym zijn tot hun opluchting wel overgegaan naar het JBC. De 40 jarige biljardclub d’Olle Keus zat voor Dukdalf ook al eerder in het Jakob Bruggema Centrum, toen eveneens een wijkcentrum.

IMG_0094.jpg

Dukdalf stamt uit 1970. Omdat renovatie voor het zwaar verouderde pand te duur is vindt er op de locatie door de eigenaar herontwikkeling plaats. Met de gemeente wordt over de mogelijkheden gesproken. “Het hele wijkhart is er uitgetrokken dat weer wordt teruggeplaatst”.

De exploitatie van het Jakob Bruggema Centrum is door de Stichting Centrale Wijkraad Sorghvliet (CWS) overgenomen. Op papier momenteel tot december 2023. In de stichting zijn als overkoepelend orgaan de beheerteams en het wijkteam in de wijk Sorghvliet ondergebracht.

IMG_0007_2.jpg

Mariël Vos en Iekje Deelstra van het CWS zijn per 1 september in het bestuur aangetreden. In Dukdalf hadden ze nog geen betrokkenheid. “Dit is voor ons compleet nieuw. Het is spannend, maar ook heel leuk. Ondanks alle paperassen en coronamaatregelen. We krijgen ook heel leuke feedback vanuit de verenigingen. We hebben er ontzettend veel zin in.”

Op de open dag hebben leden van de vier biljardgroepen, de ouderendans en de kaartclub zich gepresenteerd. De biljarttafels stammen ook uit de begintijd van Dukdalf. Bij de ouderendansgroep had men op de anderhalve meter ook iets bedacht. Hoewel het niet verplicht is omdat dansen als contactsport geldt, wordt toch afstand gehouden middels doorgezaagde stukken bezemsteel van 65 centimeter afstand.

IMG_0123.jpg