Nieuws

Achttienjarige flest bedrijven met gids van BronckhorstVORDEN - Veel bedrijven uit de gemeente Bronckhorst kregen de laatste tijd telefoontjes waarbij hen advertentiemogelijkheden werd aangeboden in een internetgemeentegids van Bronckhorst.

Dat deze gids niets van doen heeft met de gemeente Bronckhorst zelf, wordt bij de ondernemers vaak pas duidelijk nadat zij een peperduur advertentiecontract hebben ondertekend. Het Eindhovense bedrijf Internetservices Nederland, op naam van een achttienjarige Groninger, met de website http://www.internetgemeenten.com zit achter de dubieuze advertentiewerving.

Voorlichtster van de gemeente Bronckhorst Magreet Arends vertelt dat verscheidene bedrijven hierover contact hebben gezocht met de gemeente: "Zij waren in de veronderstelling dat de internetgids een uitgave van de gemeente was, wat niet zo is. Daarnaast dachten de bedrijven dat zij een contract aan waren gegaan waarbij zij eenmalig honderd euro moesten overmaken. Later blijkt dit honderd euro per maand te zijn."

De werkwijze van het bedrijf is bekend bij het Steunpunt Acquisatiefraude (SAF), vertelt directrice Fleur van Eck: "Het ziet er naar uit dat dit bedrijf nog niet zo lang opereert, al hebben we al wel vele klachten binnen gekregen."

Met de klaagzang uit Bronckhorst is de kous nog niet af.
Donderdag moest het malafide bedrijf uit Eindhoven namelijk verschijnen in de Groningse rechtbank. Het bedrijf was aangeklaagd door het Groningse bedrijf Website Services, exploitant van http://www.internetgemeentegids.com en opkoper van bijna alle '.com'-internetdomeinen van plaatsnamen uit deze regio. In een zitting van nog geen kwartier tijd had de rechter zijn besluit al genomen. De achttienjarige, niet aanwezig, moest per direct stoppen met de website en kreeg een fikse boete opgelegd.

Paulien Zomer van Website Services vertelt dat de rechtszaak was aangespannen omdat er te veel verwarring ontstond tussen de bedrijven door de extra letter 'n': "Ook bij ons zijn veel klachten binnen gekomen over hun slinkse handelswijze. Wij zijn niet gebaat bij een slechte naam, want waarom zouden we anders zoveel geld steken in bijvoorbeeld onze sponsorovereenkomst met voetbalclub BV Veendam?"

Toch regent het ook al jaren klachten over dit grotere bedrijf, vertelt Van Eck van SAF. "Zij zijn wat dat betreft echt de marktleider."

Vanuit Bronckhorst valt aan dit alles echter weinig te doen. Voorlichtster Arends kan dan ook niet meer dan een advies geven: "Wij willen algemeen waarschuwen dat bedrijven alert moeten zijn."


  Reactie Plaatsen Of Bekijken....