Nieuws

Oude filmbeelden Wildervank met orgelbegeleidingIMG_0055_0065.jpg

Tijdens het jaarlijkse Jan Bosch orgelconcert in de Grote Kerk in Wildervank wilde men met iets uit de omgeving iets bijzonders doen. De Foto Video Film Groep Wildervank leende zich daar heel goed voor.

“En dan maak je de combinatie van orgel met oude filmbeelden van Wildervank”, vertelt organist en evenementen organisator Wim de Olde. “Er zijn twee films gedraaid, voor de pauze een film van 1955 en erna een film uit 1966. Beide films zijn op het oude Dubbel 8 filmformaat gedraaid.”

IMG_0131.JPG

Collega organist Vincent Hensen-Oosterdijk, ook als beiaardier bekend van het carillon van de Grote Kerk in Veendam, heeft met speciaal aangepaste orgelmuziek de beide films begeleid.

Hensen-Oosterdijk: “Dit is een hele uitdaging waar ik nu heel anders speel. De persoonlijkheid van de organist mag wel doorstralen. Maar je moet iets opzij zetten om deze muziek bij de film, een beetje geëngageerd maar ook wel heel luchtig te spelen ter ondersteuning van de oude filmbeelden.” De imitaties, zoals die van brandweergeluiden bij een oefen uitruk met de oude brandweerauto van Wildervank, was perfect getimed. “Het is de kunst van het theaterorgel spelen om ‘stomme’ films (silent movies) zoals men dat vroeger had te ondersteunen.”

IMG_0136.JPG

Het begeleiden was drie kwartier achter elkaar zonder iets op de lessenaar. Het is improvisatie om aan te sluiten op wat er op de filmbeelden is te zien. Zoals bij de oude sportopnames. De beelden ontlokten een hoog herkenningsgehalte. Met beelden van personen, winkeliers, scholen, verenigingen en sportgebeurtenissen zijn het prachtige tijdsdocumenten.

Momenteel heeft de foto- en videogroep nog een gigantische klus af te ronden. Men is bezig namen van Wildervankers op de beide films te achterhalen. Bij laatstgenoemde was dit nog het gemakkelijkst te doen en zijn de meeste namen vermeld. Af en toe vindt clublid Paul Smalbil een naam, die hij in de digitale versie met het videomontage-programma eronder zet. De film uit 1955 is nog niet ingevuld.

IMG_0165.JPG

De filmer ging alle dorpen langs voor het maken van zulke films. En ging naderhand bij gemeentes langs om de film aan te bieden. De film van 1966 was aangeboden aan Wildervank Vooruit. Het mocht eerst worden vertoond bij Boelens. Het was geen succes.

Na het overlijden van de filmmaker een paar jaar later had zijn vrouw opnieuw de film aan Wildervank Vooruit aangeboden. Het zou anders worden vernietigd. De film is toen aangekocht. De film- en videogroep was gevraagd of zij het op DVD wilden overzetten.

IMG_0190.JPG

“De film was twee keer opnieuw gedraaid bij Boelens, maar nu met volle zalen. Toen hebben wij de film op video overgezet. De videoversie is de hele wereld overgegaan. We hebben er wel 400 van verkocht. Aan oud Wildervankers, maar ook aan mensen die naar over ver waren gegaan.”

De film uit 1955 is de aanleiding geweest om de Foto en filmgroep op te richten. In 1983 is naar het idee van Jaap de Weijs zelf een film over Wildervank gemaakt. Op Super 8 in kleur en met geluid. Voor de volgende generaties.


 
Fotoalbum: