Nieuws, Regio

Zechstein Zeestrand
Een zee aan mogelijkheden en werkgelegenheid



WellnessRik.jpg

Het Nationaal Programma Groningen stelt 100 miljoen euro beschikbaar van de 1,15 miljard euro aan aardgas schadecompensatie voor programma ‘Toukomst’ om het wonen, leven en werken in Groningen te verbeteren. Een van de ingestuurde ideeën is het Zechstein Zeestrand, een soort  indoor Dode zee maar dan met het zuiverste natuurlijke magnesiumzout uit onze Zechstein bron. Het Zechstein Zeestrand zal wellness, gezondheid, recreatie en medisch onderzoek gaan combineren en dat betekent: meer (verblijfs)toerisme en meer hoogwaardige werkgelegenheid. 

Wanneer we kijken naar de geschiedenis van de Oude Veenkoloniën, een veengebied van Hoogezand naar Stadskanaal, dan zien we dat daar door de jaren heen sinds de 17e eeuw flink wat werk aan is geweest. De bodem werd verbeterd, natuurgebieden werden ontwikkeld en natuur en cultuur werd veiliggesteld. Eind 2012 was de gebiedsontwikkeling klaar en daarmee het grootste project van Nederland in zijn soort. Deze herinrichting van Oost-Drenthe en Oost-Groningen heeft een groot positief effect gehad op zaken als wonen, werken en recreëren, maar desondanks stond Veendam in 2018 nog steeds in de top 4 van plaatsen met de hoogste werkloosheidscijfers van de provincie Groningen en neemt het bewonersaantal af. 

Het Zechstein Zeestrand biedt vele kansen voor werkgelegenheid in de omgeving Veendam en Borgerswold. Denk hierbij aan wellness, educatiecentra, catering, mogelijkheden tot overnachten,  souvenirshops, lokale boeren die hun producten kunnen verkopen, enzovoorts. Het doel is om de draagkracht heel lokaal te houden en terug te geven aan de bewoners van Veendam.

Groot industriële mijnbouw heeft tot een lokale splijtzwam geleid vanwege bodemdaling en vervuiling. Een icoon als het Zechstein Zeestrand vergt slechts een fractie van de huidige groot-industriële mijnbouw en kan een verbindende factor vormen tussen de groep mensen die tegen de zoutwinning is, de lokale ondernemers en de bewoners. Het zijn de individuele ondernemers die de economie maken en het wordt tijd dat de lokale bevolking mee gaat profiteren van hun Zechstein schat onder de grond.