Nieuws

Schaakcafé in bibliotheek
met anderhalve meter regelIMG_0042.JPG

Dinsdag is het wekelijks Schaakcafé van Schaakclub Veendam en Bibliotheek Veendam voor het tweede jaar weer van start gegaan. Vanwege de coronacrises was het in een aangepaste setting. Dankzij de maatregelen kon het wekelijkse schaakcafé weer van start gaan.

Er wordt gespeeld aan langere tafels en met dubbele schaakborden achter elkaar. Zo kan de afstand worden gewaarborgd en delen de spelers geen materialen. De spelers zitten aan de lengterichting van de tafel aan de korte zijde om een flinke afstand te hebben. Gaat een deelnemer met iemand anders schaken wordt het bord met de stukken meegenomen, en tegen het andere bord van de nieuwe tegenspeler geschoven.

IMG_0026.jpg

 “De week ervoor heeft het bestuur het uitgeprobeerd. Het was even wennen, maar het ging prima”, verteld Piet Jongejan. “We zitten op een geweldige locatie. Op het balkon van de bibliotheek, dat voor het eerst is. Het is een ruimte waar van alle kanten goed geventileerd wordt.”

Het Schaakcafé is met vrije inloop. Normaal doen er zo’n 10 tot 12 deelnemers mee. Op de aangepaste editie had de Schaakclub Veendam op ongeveer 6 personen gerekend. Maar met 13 deelnemers was men blij verrast.

IMG_0060.jpg

Na afloop worden de stukken weer schoongemaakt. Zo wordt voorkomen dat besmetting plaatsvind via de schaakstukken van de tegenspeler.

Tijdens het zetten van een stuk moet de tegenstander ook altijd even melden op welk veld het stuk wordt geplaatst. Het bord is onderverdeeld in 64 rijen en kolommen. De rijen zijn van 1 tot en met 8 genummerd, en de kolommen verdeeld van A tot en met H. Voor de overzichtelijkheid van beide schakers houdt de speler op zijn eigen bord ook de zetten van zijn tegenspeler bij. Ook dat was eerst even wennen.

IMG_0061.jpg

Naast de deelnemers van de schaakclub doen ook aanmerkelijk veel spelers mee van buiten. Piet Jongejan: “Het doel is ook om mensen een stukje ontspanning te bieden en een leuke middag te bezorgen. De spelers van buiten zijn mensen die vroeger hebben leren schaken, of via internet online schaken. Tijdens het schaakcafé kun je andere spelers ontmoeten en natuurlijk staan er schaakborden klaar om zelf een potje te spelen. Vorig jaar hadden we ook twee buurmannen die altijd samen schaakten.”

“Ook als je het nog niet zo goed kunt en graag wilt leren schaken, ben je van harte welkom. Leden van Schaakclub Veendam kunnen je deze middag stap-voor-stap beter leren schaken.”

IMG_0050.jpg