Nieuws

De verzameling van Bonney Brattinga



IMG_0054.JPG

Door Bert Woltjes

Westerdiepsterdallen (gemeente Veendam). In 1984 officieel geboekstaafd in het Guinness Book of Records als het kleinste dorp van Nederland met, toen nog, één inwoner. Dat was Bonney, van Bonifatius, Brattinga (75). Inmiddels woont er nog een gezin met een aantal kinderen. 

Het verhaal heeft inmiddels de status van een legende. Brattinga zat ooit in een bus die over de Kielsterachterweg reed, op weg naar een sollicitatie als biologieleraar in Stadskanaal. In het veenkoloniale landschap zag hij een handvol vervallen huizen en Brattinga dacht: "Als ik word aangenomen, dan ga ik daar wonen." En zo gebeurde het. Het is niet Stadskanaal geworden waar hij kwam te werken maar De Van Randwijk MAVO in de stad Groningen, nu H.N. Werkman College.

IMG_0004.JPG

En die bus,….die rijdt nog steeds over de Kielsterachterweg van Groningen naar Stadskanaal of in omgekeerde volgorde.

Wie nu anno 2020 in de woning verzeild raakt waant zich in een heuse museum en dat is dan ook wat Bonney graag wil realiseren. Maar hij heeft zo veel spullen dat hij nog niet weet waar hij er mee heen moet. Rommelmarkten of Marktplaats.? Hij moet er eerst nog over denken wat hij in het te realiseren museum wil laten zien, maar zeker is dat het materialen/objecten zijn die met het kaartspel te maken hebben. Want in maart 1977 kreeg hij van een collega het spelletje Cartino, een soort Scrabble, niet met letters maar met afbeeldingen van speelkaarten. Gezien de rustige lange winteravonden leek het hem boeiend om spelletjes/objecten te verzamelen met speelkaarten als basis, dus ook speelkaarten en daar heeft hij er inmiddels zeer veel van.

IMG_0010.JPG

Hij komt uit een gezin van 11 kinderen. Volgens Bonney een elftal met zijn vader als trainer/opvoeder en moeder zorgde voor de 2 winkels die de familie in Joure had waar Bonney geboren is.  Veel reizen, een grote familie, veel verzamelvrienden en leerlingen leidde er toe dat het een enorme verzameling is geworden die in zijn huis, gelegen langs het Westerdiepsterdallenkanaal, te vinden is.

Wonend in de rustieke Groningse aardappelvelden is het sorteren, registreren en uitstallen een heerlijke bezigheid. Maar krijgt het nooit de hoogste prioriteit en daardoor hoopt het zich op, aldus Bonney die eind vorige eeuw de zolder verbouwde tot een grote uitstalling van de verzameling. Maar het was niet genoeg, dus werd de woonkamer en schuur er ook bij betrokken.

IMG_0017.JPG

Honderden voorwerpen met een speelkaart of met harten, schoppen, klaver of ruiten afgebeeld. Zo zijn er onder meer serviezen, beeldengroepen, asbakken, kleding, aanstekers, posters, DVD`s, CD`s, kaartdoosjes, tijdschriften en bridgeboeken, kortom Bonney woont eigenlijk in een museum.

In de oude boeren voorkamer bevinden zich honderden speelkaarten, boeken, LP`s, singles, schilderijen en kleding en….mappen met krantenknipsels over hemzelf en/of Westerdiepsterdallen.

IMG_0083.JPG

Het kost niks. Alleen bewaren, aldus Bonney. En als hij dus iets tegenkomt wat anderen verzamelen, zoals bierblikken, kroonkurken, suikerzakjes, sigarenbandjes, balpennen, luciferdoosjes, Coca-Cola blikjes, bierblikjes. Hij bewaart het! Aangevuld met verzamelingen van inmiddels overleden vrienden die hij ook weer bewaart in zijn grote boerenschuur zoals ansichtkaarten met pijp rokende personen, met viooltjes, postzegels, aanstekers, Biggles en Suske en Wiske boeken en dus alles voor de mede verzamelaar.

Wilt u eens kijken bij Bonney? Men kan een afspraak maken door een e-mail te sturen naar bonneybrat@hotmail.com. Het kan wel even duren voor hij reageert want door alle drukke werkzaamheden die in het verzamelen en registreren gaan zitten bekijkt hij maar 2 of 3 keer per week zijn mail.


 
Fotoalbum: