Nieuws

Cars and More Europe bv Veendam_DSC3095.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Heb je dat ook wel eens? Er staat een grote oude Amerikaanse slee in de straat, alsof die net uit een James Bond-film is komen aanrijden. Automatisch gaan je ogen die richting op. Je ziet het model, de afmetingen - net een slagschip. De verschillende details vallen op o.a. ruime 3-zitsbanken, het stuur met versnellingspook, de speciale carrosserie en de robuuste uitstraling. Daar staat wat! Je vergaapt je aan zo’n USA-car. Tegelijk hoor je in gedachten het slurpen van de diesel of benzine. Maar toch… Grote kans dat je dit in de toekomst in Veendam vaker ziet.

_DSC3171.jpg

Op 1 april opende Cars and More Europe bv aan het Beneden Oosterdiep 177. Het bedrijf is eigenlijk een “gewone” garage waar het onderhoud, reparaties en APK van alle merken auto’s plaatsvindt. Ook verkopen ze 2e hands auto’s, doch de specialisatie ligt in de oldtimers en youngtimers van zowel Amerikaanse als Europese makelij. Grofweg zijn oldtimers oude auto’s van vòòr 2000 en youngtimers van na die tijd. De eigenaren zijn Hans van Roon en Patrick Bouknegt. Patrick had 8 jaar een eigen garage in Assen, USA-cars. Hij bouwde hier een enorme goede naam op. Patrick is een zeer bekwaam monteur én techneut. Hans is sinds kort met pensioen. Hij verdiende zijn sporen als jurist, daarna met een aannemersbedrijf in Mozambique en weer later met een ICT-bedrijf. Management en marketing zijn op zijn lijf geschreven. Samen, ze vullen elkaar mooi aan, stapten ze in een nieuw avontuur: Cars and More Europe bv.

_DSC3175.jpg

Bij een nieuw bedrijf hoort een toekomstvisie. Iets waar je achterstaat en dat je ook uitdraagt én uitstraalt zoals:

  1. Géén vernietiging van kapitaal én van mooie auto’s, want het zijn haast kunstobjecten!
  2. De gehele bedrijfsvoering moet milieuvriendelijk en/of milieuverantwoord;
  3. Het sociale aspect, het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een speerpunt.

Tussen deze doelstellingen moet uiteraard synergie/samenhang zijn.

_DSC3147.jpg

De fraaie oldtimers, in de meeste gevallen uit het hogere segment, kunnen gekocht worden in de staat zoals ze daar in de showroom of op het voorterrein staan. Ook kunnen ze opgeknapt worden door Cars and More Europe bv. Het is maar net wat de klant wil. Er staat bijvoorbeeld een Chevrolet Chevy C10 Pick Up uit 1971. Een bijzonder en zeldzaam exemplaar. Of een Pontiac Firebird, of een Chevrolet Corvette Cabrio Softtop uit de jaren ’90 van de vorige eeuw. Het is toch kapitaalsvernietiging als deze kunstwerken op de schroothoop terecht komen. Hans: “Wij knappen deze wagens op en vervangen alles zodat ze weer als nieuw zijn en beslist nog 40 jaar mee kunnen!” Hij geeft nog een ander voorbeeld. Een Range Rover 8 cilinder diesel uit het jaar 2000, dus een auto van 20 jaar oud. Nieuwprijs € 107.000,00.

Helemaal opgeknapt in een nieuwe milieuvriendelijke variant verlaat die de garage van Cars and More Europe bv voor een prijs van rond de € 20.000,00. “Dan heb je wel een stukje kwaliteit in huis en ook deze auto kan nog jaren mee. De auto’s komen allen van de Nederlandse markt, de onderdelen betrekken ze uit Amerika. Wat betreft het opknappen van de auto’s. “Werkelijk alles op motorisch gebied plus uitdeuken, plaatwerk en spuiten kunnen en doen we zelf aan het Beneden Oosterdiep. De rest besteden we uit. De verkoop richt zich op Nederland en Noord-Duitsland.” 

_DSC3099.jpg

Indien gewenst bouwen ze deze “slurpers” om tot een hybride of geheel elektrische variant. Er is in de meeste gevallen voldoende ruimte voor de accu’s. Een andere optie is om de wagens om te bouwen op groen gas. Waterstof is iets wat helemaal de toekomst heeft. Hans: “Wij verwachten dat binnen 5 à 10 jaar de omslag naar waterstof wordt gemaakt.” Hierdoor wordt het wel een stuk aantrekkelijker om zo’n auto aan te schaffen. Veel oldtimers zijn bovendien vrijgesteld van wegenbelasting of komen in aanmerking voor belastingvermindering! 
Dus: niet slopen, maar reviseren/vernieuwen én milieuvriendelijker maken.
Het “more” houdt verder in dat reparaties en/of werkzaamheden aan caravan of boot mogelijk zijn.

_DSC3136.jpg

MVO
Aan dit element besteedt Cars and More Europe bv bijzondere aandacht. In de werkplaatsen is ruimte om voor 6 mensen een dagbesteding aan te bieden. Hun specialisme is het herstellen en renoveren van fietsen. Ook kinderfietsjes krijgen volop aandacht. Er is een aparte ruimte beschikbaar waar deze werkzaamheden worden uitgevoerd. “Het leuke is dat zowel jonge mannen als vrouwen hier actief zijn,” vertelt Van Roon met enige trots. En ook hier geldt weer het milieuvriendelijk bezig zijn, want de fietsen krijgen een 2e leven. Naast het fietsenproject houden de mensen van de dagbesteding zich bezig met kunst. In de showroom staat een kunstwerk van aan elkaar gelaste stalen onderdelen. Recycle-kunst! Teamgeest staat bij Cars and More Europe bv hoog in het vaandel. Iedereen komt dan tot zijn recht én wordt in zijn waarde gelaten. Capaciteiten en talenten worden ontwikkeld, benut én gewaardeerd. “We zoeken nog een woonboerderij (huur) voor de mensen van de dagbesteding in Veendam of nabije omgeving,” meldt Hans van Roon. “Dan kunnen we de dagbesteding uitbreiden tot een 24 uurs-zorg.”

Het bedrijf telt meerdere werkruimtes. In garage 1 komen drie (hef)bruggen. Daarnaast zit het onderdelenmagazijn. Onder het gebouw de kelder met kinderfietsjes. Garage 2 is ingericht voor de Amerikaanse auto’s. De showroom biedt niet alléén auto’s, maar ook de fietsen en de kunst. Het “huisje” in de showroom doet dienst als kantoor. De receptie en balie komen tussen garage 1 en de showroom. 
Verder is er een spuiterij en een plaatwerkerij en zoals het hoort een opslag voor de afgewerkte olie.

_DSC3117.jpg

Het afgebeelde logo vraagt om uitleg
De ster staat voor optimisme en de spierballen voor kracht. Het groen symboliseert het milieu. De blauwe achtergrond staat voor more, ze bieden meer – bijna onbegrensd. Op deze manier drukt in het logo uit waar ze bij Cars and More Europe bv voor staan.

Meer informatie:

  • Loop eens binnen aan het Beneden Oosterdiep 177 – je kijkt je ogen uit!
  • bel:      06.53344738 / 085.8769598
  • mail:   cars.and.more.europe@gmail.com

 
Fotoalbum: