Nieuws

Feestelijke opening Snuffelhoek 2.0
Uitdeelpunt terug in VeendamIMG_0064.JPG

Het Uitdeelpunt Eerste Hulp is met een tweede vestiging van de kringloopwinkel weer terug in Veendam. Zaterdag vond aan de Verlengde Kerkstraat de opening plaats van Snuffelhoek 2.0. De nieuwe winkel wordt gerund door Diana Kuiper. Samen met haar broer Hendrik als vervoerder en ondersteuner.

Na drie weken klussen en inrichten heeft zaterdag de feestelijke opening plaatsgevonden. Waarin kinderen een grote rol hebben gespeeld. Diana haar Dochter Danisha (8) mocht met het doorknippen van het lintje de symbolische opening verrichten.

Voor de nieuwe kringloopwinkel in Veendam had zich een heel nieuw team van negen vrijwilligers gemeld. “Ik ben er geweldig trots op dat ze me hebben geholpen”, sprak Diana tijdens de opening haar waardering uit. Hoewel ze best wel zenuwachtig was had ze geen speech voorbereidt omdat ze haar hart wilde laten spreken met wat er in haar opkwam.

IMG_0058.JPG

In 2016 werd door haar moeder Jannie Orsel aan de Brink een kringloopwinkel begonnen waar de ruimte al snel te krap bleek. Al in 2017 was er de verhuizing naar Heiligerlee. Zelfs daar kon men in de veel grotere ruimte niet alle spullen meer kwijt.

Maar de belangrijkste reden van de nieuwe winkel was de toename van hulpvragen in Heiligerlee uit Veendam en omliggende plaatsen. “De vraag was zo groot geworden dat een tweede vestiging met extra mensen nodig was geworden”, aldus dochter Diana.

Het besluit van terugkeer was ook nog maar kort geleden genomen. “In Heiligerlee merkten we een grote toename van hulpvragen. We konden het nog maar net aan. Aan ons was er de keus om op een tweede locatie ook een vestiging te openen om die toename goed op te kunnen vangen. Er is een nieuwe groep waaronder ook zelfstandigen die het door de coronacrises moeilijk hebben gekregen.”

IMG_0075.JPG

“We brengen met eigen vervoer de boodschappen langs, en is het voor Veendam en omgeving vanuit hier ook praktischer. Daarbij zijn er ook mensen zonder eigen vervoer”. 

De inbrengwinkel heeft een ruim assortiment met kleine prijzen. Van huishoudelijk, audio, boeken, speelgoed tot kleding. Waar iedereen welkom is en de koffie klaar staat. Van de opbrengst kan na aftrek van de vaste lasten mensen worden geholpen.

Bij gezinnen waarvan de nood hoog is kan met het halen van levensmiddelen meteen worden ingesprongen. Er zijn geen wachtlijsten en het is laagdrempelig. In een aparte ruimte wordt ter controle de benodigde informatie gevraagd. Is er hulp nodig kan deze meteen worden aangeboden. Ook bij huisuitzettingen kan meteen worden ingesprongen. Overigens is men beducht op nog verdere toename van hulpvragen.

IMG_0089.JPG

Aan de basis van de twee inbrengwinkels ligt de site Uitdeelpunt Eerste Hulp op Facebook. In 2013 was deze door Jannie Orsel vanuit een huiskamer in Beerta online gezet met twee beheerders en toen nog weinig leden. Momenteel zijn er drie beheerders en ruim 4900 aangesloten leden en leden-ondersteuners.

Dochter Diana draait samen met hulp van haar broer Hendrik de winkel helemaal zelfstandig. Van haar moeder Jannie heeft ze veel geleerd. “Het was een goede leerschool met een goede leermeester”, weet Diana. Ze kreeg de sleutels van de winkel in Veendam met de woorden, “Richt het in en maak het jouw winkel. Je staat nu op eigen benen en je weet hoe het moet.”

IMG_0094.JPG