Nieuws, Vrijwilligers

Stichting Eerste Wildervankster Paardentram
zoekt chauffeurs



IMG_0154.jpg

Voorzitter Klaas Brouwer van de Stichting Eerste Wildervankster Paardentram zoekt extra vrijwilligers die doordeweeks op de ‘stoomloc’ Gemma voor de paardentram willen rijden. Er zijn minimaal twee extra chauffeurs nodig met voorkeur voor de maandag, dinsdag en de donderdag. Chauffeurs met ervaring op het rijden op de tractor, of een vrachtwagenchauffeur die ook op de trekker mag. De replica van de stoomloc staat op het onderstel van een tractor.

Momenteel telt de stichting 8 vrijwilligers. Voor de weekenden zijn er voldoende chauffeurs. Vanwege hun werk zijn ze doordeweeks niet beschikbaar voor de ritten voor de kinderopvang en de scholen. En dan staat Klaas Brouwer er alleen voor. Bij verhindering of ziekte ligt alles stil.

Een rit duurt ongeveer drie kwartier. In totaal neemt het drie uur per week in beslag. Er staat een kleine vergoeding voor. Het is wel belangrijk dat men er ook op aan kan.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Klaas Brouwer op telefoonnummer 06-13463616. Tevens zijn ook extra handen welkom.

Momenteel is de replica helemaal in revisie. Boer Stevens heeft in een grote loods ruimte beschikbaar gesteld. De familie Stevens helpt ook zelf mee. De zoons hebben van jongs af aan al ervaring opgedaan met het werken met metaal. Zowel het onderstel van de paardentram als het trekker onderstel voor de stoomloc komt van de familie Stevens. 

Het framewerk is grotendeels vervangen. Momenteel is men met het plaatwerk bezig waar overigens niet zoveel aan hoefde te gebeuren. Als ook dat klaar is rest alleen nog het spuitwerk en kan de stoomtram weer dertig jaar mee. Tijdens de coronaperiode heeft men de tijd goed benut. Net na de inzet van de paardentram voor carnaval was met de revisie gestart. Een tractor van Stevens is voorlopig beschikbaar om de ritten met de paardentram te kunnen uitvoeren.

Zoon Henri Stevens (20) is het jongste lid van de stichting. Oprichter Jaap de Weijs (85) heeft in 2017 vanwege de leeftijd officieel afscheid genomen. Maar hij is er nog steeds bij betrokken en was ook even komen kijken naar de vorderingen. “Hij moet niets, maar hij mag”, aldus Klaas Brouwer.

Met de bouw van de paardentram, zoals deze tussen 1880 en 1920 tussen Zuidbroek en Ter Apel reed, was in januari 1997 gestart. In een boerenschuur van Onnes in Wildervank hebben vrijwilligers aan de bouw meegewerkt. Al in juni dat jaar reed de Eerste Wildervankster Paardentram ter viering van het 350-jarig bestaan van Wildervank als pronkstuk in de historische optocht mee. In 2010 heeft de stichting aan de bouw gewerkt van een replica van de stoomloc. Deze kan als vervanging dienen van de paarden voor de tramwagon. Na de doop van deze stoomloc werd aan Jaap de Weijs de erepenning uitgereikt.

De conditie van de paardentram is picobello. Vorig jaar heeft die een grote beurt gehad en opnieuw in de verf gezet.