Nieuws

Moez- en Nanunanu tattoos Wildervank



_DSC1277.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Moez tattoos is een begrip in het noorden, zeker voor Wildervank/Veendam. Maar hoe zit dat met Nanunanu tattoo? Zit die dan ook in Wildervank? Het lijkt ingewikkeld in elkaar te zitten, maar niets is minder waar. In het oude pand van v/h Smit tricotage (textielfabriek) aan de Nijverheidsstraat 75 zijn beide tattooshops gehuisvest. Géén shop of studio waar je zo maar even binnen stap, neen, alles gaat op afspraak. Daarna word je persoonlijk ontvangen of te woord gestaan door Nicolette of Nandy. Maar…We zullen eerst uit de doeken doen hoe het zit. Moez tattoo is van Nicolette Boer en Nanunanu tattoo is van Nandy, haar dochter!

_DSC1292.jpg

Nicolette heeft sinds 2009 Moez tattoo. Nandy heeft haar eigen praktijk ook aan het pand op de Nijverheidsstraat, maar tevens in Groningen bij Saunders Tattoo, in Borne en in Antwerpen  Nicolette doet een aantal jaren kunstacademie en werkt bij een reclamebureau. Tekenen is haar drive. Ze krijgt een vraag voor een tattoo-ontwerp. Dat neemt ze aan. Meerdere opdrachten volgen. Waarom ga je de tattoos niet zelf zetten? Van het een komt het ander. Bij Kees Tattoo hier in Veendam leert ze het vak, de basis. Kees Tattoo zat in de Drenthelaan. “Na de basis ben ik mezelf verder gaan ontwikkelen,” beaamt Nicolette. “De vooropleiding aan de academie én mijn tekenhobby waren een pré.”

_DSC1294.jpg

Er zijn verschillende stijlen in tattoos zoals: 

  • Old School met voornamelijk zeemanstattoo ’s als een doorboord hart of een anker;
  • New School met vette lijnen en heldere kleuren soms surrealistisch;
  • Sanskriet veelal letters met een vleugje oosterse filosofie;
  • Pointillisme – hierbij worden stippen gezet, ter vergelijking met de schilderijen van Van Gogh;

En verder de Indian -, de Maori -, de Japanse -, de Keltische tattoo en nog veel en veel meer. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een tattoo van te maken. De beide dames kunnen je uitstekend voorlichten over die verschillende stijlen en ideeën. Een eigen ontwerp is natuurlijk altijd te prefereren, want dan heb je écht iets unieks én origineels. Veelal hebben tattoos voor mensen een achterliggende betekenis! Nandy: “Van sommige klanten krijgen we carte blanche. Dan wil de klant iets heel persoonlijks. Soms een afbeelding van een foto, andere keren ontwerpen we samen de tattoo. Gaandeweg krijgt het ontwerp dan zijn uiteindelijk vorm. Een tattoo is een schilderijtje op je lijf, een sieraad dat ze niet kunnen afpakken!”

2A.jpg

Mensen laten tattoos zetten omdat ze deze kunstuiting gewoon mooi vinden of om bijvoorbeeld een herinnering levend te houden of ter nagedachtenis. Men heeft iets meegemaakt en dat wil men voor “eeuwig” bij zich dragen. Het is allang niet meer zo dan mannen in een dronken bui zich een tattoo laten “aansmeren.”  

Wat heeft de klant voor ogen?
Nandy en Nicolette: “Mannen zijn hierin impulsiever dan vrouwen. Vrouwen denken écht meer na van wat ze precies willen. Laatst: kunnen jullie de hondenpootjes van mijn hond, die moest inslapen, op mijn arm tatoeëren? Oh, oh, wat was die man blij met het resultaat.” Overigens is het aantal mannen die een tattoo ambiëren nagenoeg gelijk aan het aantal vrouwen! Het aantal vrouwen dat tatoeëert zoals Nicolette en Nandy is wel gering. “Het is nog een echte mannenwereld.”

_DSC1280.jpg

De hygiëne bij het zetten van een tattoo is erg belangrijk. “We werken volgens de richtlijnen van de GGD en het RIVM, klinkt allemaal erg corona, maar het zijn nu eenmaal dezelfde instanties. De GGD geeft ook de vergunning af of je wel of niet kunt starten. Daar gaat een behoorlijk zware keuring aan vooraf. “Binnenkort verschijnen Europese richtlijnen waaraan we moeten voldoen. In Nederland is dit al goed geregeld. Nu wordt dit ook in België van kracht!” Met regelmaat vinden (onaangekondigde) controles plaats en als de zaak dan niet op orde is kun je een boete krijgen of de zaak kan zelfs gesloten worden! Naalden worden slechts éénmaal gebruikt en gaan dan een speciale afvalbak in.

Een tattoo wordt aangebracht/gezet, tussen de 2e en 3e huidlaag. Je voelt het wel als de naald daarin binnendringt, maar och het is te doen. Grote afbeeldingen zetten vraagt veel tijd, vaak wel een hele dag. “We krijgen hele verhalen, soms heel emotioneel, te horen en lijken af en toe meer op psychologen dan tatoeëerders!”

3.jpg

“We gaan voor kwaliteit,” aldus de dames. Dit uit zich in het ontwerp, de afbeelding, maar ook in de soorten inkt (GGD gekeurd) als in de wegwerpnaalden, de desinfectiemiddelen en de persoonlijke benadering. De benodigdheden betrekken ze van betrouwbare bedrijven, waar al jaren zaken meegedaan wordt. Nandy: “Ik gebruik wel 35 soorten naalden in verschillende diktes en om bijvoorbeeld schaduw aan te brengen.” Momenteel is er veel vraag naar tattoos die gemaakt worden met vegan inkt.

_DSC1291.jpg

Over de kwaliteit van de tattoos. “We krijgen nogal eens klanten binnen die niet tevreden zijn met hun tattoo. Die zijn door anderen aangebracht en zijn niet mooi (meer). Wij herstellen dan deze tattoo en maken die weer fraai.” Je kunt niet zomaar een tattoo laten zetten. Vooraf moet een vragenlijst, een gezondheidscheck, worden ingevuld én ondertekend. Bij twijfel sturen de dames je eerst langs de huisarts. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een zware diabetes of huidaandoening. Ook als je niet lekker in je vel zit (stress) of last hebt van je hormonen is het beter de behandeling even uit te stellen. En dan volgt een gesprek over het idee of ontwerp. “Bij de wens van de klant om een naam de laten zetten wijzen we altijd op problemen die kunnen ontstaan. Het verwijderen is heel duur, zeer pijnlijk (laseren) én je hebt altijd een verminking.” Als dat er is moet van het ontwerp een afdruk gemaakt worden. Van de afdruk wordt een stempel gemaakt, die op de huid gezet kan worden. Daarna kun je pas aan de slag. Soms is het complex en/of gedetailleerd. Vakmanschap en expertise spelen dan een grote rol! Nadat de tattoo is aangebracht moeten de wonden genezen, hetgeen zéér belangrijk is. “We maken met de klant altijd een vervolgafspraak, meestal na 6 weken, om de te kijken of de wond goed hersteld is, hoe de behandeling ervaren is en we werken de tattoo indien nodig nog even bij.”

4.jpg

Enthousiast?
Neem dan contact op met nanunanutattoo@outlook.com of bel 06-39390377 / 0598-618681 of whatsapp 06-39390377 of de facebookpagina van moeztattoo


 
Fotoalbum: