Nieuws

Niemand wil samen met Pekela101491531_248420926422086_558704210745491456_n.png

Door Hans Schreurs [hansschreurs@parkstadveendam.nl]​

De Pekelder gemeenteraad heeft dinsdagavond besloten om de komende jaren als zelfstandige gemeente verder te gaan. Dat lijkt een dappere keuze en is het misschien ook wel, maar heel veel andere opties waren er ook niet. 

In sporthal De Binding had de coronaproof-vergadering als belangrijkste agendapunt de bestuurlijke toekomst van Pekela.
Grofweg zijn er drie mogelijkheden: zelfstandig blijven, een volledige herindeling met Veendam, of een overeenkomst met Veendam voor een ambtelijke samenwerking of dienstverlening.
Het was inmiddels wel duidelijk dat een andere vorm van herindeling er sowieso niet in zit. Buurtgemeenten zitten kennelijk niet te wachten op Pekela. Zeker Veendam niet en al helemaal niet nadat deze de stekker uit de ambtelijke samenwerking De Kompanjie heeft getrokken.  

Zelfstandig verder
De keuze viel uiteindelijk op verdergaan als zelfstandige gemeente. In ieder geval tot aan de volgende verkiezingen in 2022.
In hun betogen benadrukten de diverse partijen dat hun keuzes toch vooral in het belang waren van het welzijn van de inwoners van Pekela. Goed bedoeld natuurlijk, maar het werd niet echt duidelijk hoe dat te realiseren.

Een lastig parket
Hoe Pekela een en ander gaat organiseren is dus de vraag. De gemeente is kwetsbaar, zowel financieel, organisatorisch als kwalitatief. Nadat Veendam heeft aangekondigd om per 1 januari 2021 de ambtelijke samenwerking (De Kompanjie) te beëindigen, zal Pekela een eigen ambtelijke organisatie moeten opzetten. Dat is moeilijk en gaat ook nog eens veel geld kosten. 
De verontwaardiging over de Veendammer houding is groot en welhaast iedereen is van mening dat ‘Veendam de portemonnee maar moet trekken’. Burgemeester Swierstra van Veendam heeft eerder al laten weten dat er een goede oplossing gezocht moet worden, maar dat Veendam zeker niet van plan is om alle kosten voor haar rekening te nemen. 

Onzekere toekomst
Kortom, er is werk aan de winkel. En als we de spreekteksten moeten geloven dan zal de oude vechtersmentaliteit van de Pekelders de voormalige veenkolonie er weer bovenop helpen.