Nieuws

Hoving dierplaagservice / wespenenzo_DSC9681.jpg

Door Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Deze insecten, de wespen, kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. Zeker als er een nest ergens in de spouwmuur of onder een dakrand zit. Lekker met mooi weer in de tuin zitten is er dan niet bij. Henk Hoving weet er alles van. Al vanaf 2007 is hij bezig om deze lastposten te bestrijden. Eerst vanuit de Adderstraat hier in Veendam, maar sinds een half jaar is Haren zijn uitvalsbasis. Hij is teruggekeerd naar zijn ouderlijk huis!

_DSC9687.jpg

Henk Hoving is 59 jaar en heeft al het een en ander gedaan in zijn leven. Hij is begonnen als kok. Later verdient hij zijn boterham als hovenier. Via een vraag van een klant belandt hij in de ongediertebestrijding. Hij volgt een opleiding aan het KAD (Kennis- en Adviescentrum Dierplagen) in Wageningen en behaald zijn diploma’s. Wespen hebben de voor de mens onaardige eigenschap dat ze steken. Toch zijn het nuttige beesten, denk maar eens aan de bestuiving van vruchtbomen. Om in leven te blijven moeten ze ook eten. Dat doen ze door op andere insecten te jagen zoals vliegen en muggen. Dit heeft al menige oogst gered! Ook eten ze ander afval in de natuur. Aan de nuttige kanten heeft niemand bezwaar. Maar juist dat steken. Iedereen heeft weleens een steek opgelopen. Meestal is dit pijnlijk, maar dat verdwijnt na niet al te lange tijd. Het wordt anders als je allergisch bent voor deze steken… Bij een steek in nek of mond, soms zelfs wel in de tong, is medische hulp dringend gewenst én nodig. Zo niet dan kan het zéér ernstige gevolgen hebben en zelfs fataal aflopen. Veelal leven de wespen in kolonies, die wel in aantal kunnen oplopen tot 5.000. Als je last hebt van zo’n nest is het belangrijk te weten hoe je die kunt ruimen. Hulp van een deskundige is dan eigenlijk noodzakelijk. Henk Hoving komt dan, als specialist, in het spier.

_DSC9695.jpg

Eerst iets over dat wespennest.
In een koude winter sterft de gehele kolonie uit, behalve de jonge koningin. Na de winterslaap vliegt de koningin uit en voedt zich met de bloesem van o.a. wilgentenen. Ze bouwt een nest. Dat nest bouwen ze vaak in muurspleten of –holtes, in de spouw van een muur of onder een dakrand. Ook zie je wel dat wespen nestelen in de grond. Ze kauwen houtsnippers of ander vezelrijkmateriaal fijn en bouwen daar het nest van op. Zodra het nest gereed is, wordt het tijd om eitjes te leggen én dat doet ze. In een soort raat, enigszins vergelijkbaar met een honingraat bij bijen. Uit de eitjes komen larven. Na de verpopping (cocon) verschijnen de eerste werksters. Deze werksters zijn allen vrouwtjes maar onvruchtbaar. Ze gaan de koningin helpen. De koningin verlaat haar nest niet meer en houdt zich alleen nog maar bezig met het leggen van eitjes. In augustus/september worden de mannetjes geboren en vlak daarna de nu wel vruchtbare vrouwtjes. En zoals het in de natuur gaat, de mannetjes zoeken de vrouwtjes op en bevruchten ze. Daarna is het ook gebeurd met ze. Tussentijds kunnen ze op een agressieve manier hun nest verdedigen én dan is het dus uitkijken. De bevruchte vrouwtjes zoeken een beschutte plek en overwinteren daar, waarna de gehele cyclus opnieuw begint. Een nest wordt slecht éénmaal gebruikt.

_DSC9715.jpg

En dan…
Henk Hoving krijgt een telefoontje. Er zit ergens een wespennest. Dat moet geruimd worden om erger te voorkomen. Hij spuit gif bij het nest. De wespen nemen het gif aan hun pootjes mee het nest in en verspreiden het daar. Resultaat: alles gaat dood. Henk: “Sommige mensen willen liever niet dat ik met gif werk. We zijn druk bezig om iets te ontwikkelen dat werkt op basis van trillingen. De trillingen hebben een bepaalde frequentie. Dat vinden de wespen niet plezierig. Je doodt dan de wespen niet maar verstoort ze, waardoor ze een ander plekje gaan zoeken. Een écht biologische manier van bestrijden.” Dat telefoontje dat Henk krijgt komt uit de gehele regio. Nu hij zijn bedrijf vanuit Haren runt, ziet hij zijn “bestrijdingsgebied” groeien richting Eelde en Winsum. “Het is seizoenswerk,” vertelt Hoving. “De maanden juni, juli, augustus en september zijn eigenlijk de topmaanden.”

01.jpg

Hoving bedient zowel particulieren als bedrijven. Zijn prijsstelling, één prijs - onafhankelijk van de plaats - baseert hij op het ruimen van het wespennest. Bij bedrijven die werken in de food-sector moeten allerlei formulieren ingevuld worden voor de HACCP-registratie (logboek). “Daar heb ik géén zin in,” daarin is hij duidelijk. Naast de wespen komt het met grote regelmaat voor dat zijn expertise gevraagd wordt bij de bestrijding van steenmarters, ratten, muizen en mieren.

_DSC9713.jpg

Bijzonder voorval.
Een paar jaar geleden werd ik te hulp geroepen op de basisschool in Borgercompagnie. Er was een jongetje op het schoolplein gestoken door een hoornaar. Een hoornaar is wel 2x zo groot dan een gewone wesp. Die kan wel 4 cm groot worden. Opeens zo’n groot beest op je arm of been is wel even schrikken! Toch zijn de hoornaars in de meeste gevallen minder agressief. Er bleek een nest in een eik te zitten vlakbij het schoolplein. Dat heb ik geruimd, maar het onderwijzend personeel vroeg mij of ik iets over wespen e.d. wilde vertellen in de klas. “Ik heb toen een lesje gegeven voor de klas waarin dat jongetje zat,” vertelt Henk Hoving. “Best wel spannend als dat je vak niet is.”

02.jpg
Hoornaar

Henk Hoving is een veelzijdig mens. Naast de ongediertebestrijding heeft hij zich toegelegd op bioresonantie. Achter zijn huis in Haren bouwt hij een nieuwe praktijkruimte voor dit werk. Bioresonatie is een alternatieve geneeswijze die stelt dat elk orgaan (organisme) een specifieke trillingsfrequentie van elektromagnetische aard heeft. Bij ziekte of onbalans in het lichaam kan die trilling verstoord zijn. (Wikipedia) Niet zo vreemd dat Henk bezig is om te kijken of ook die trillingen de wespen kunnen verstoren…

Meer informatie:


Fotoalbum: