Nieuws

Brief burgemeester Sipke B. Swierstra
Nationale HerdenkingBurgemeester Sipke Swierstra 2.jpg

Beste Veendammers,

De Nationale Herdenking op 4 mei is een belangrijk moment in het jaar. Wij herdenken dan iedereen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. Dit jaar is extra bijzonder omdat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog is geëindigd.

De 4 mei herdenkingen en viering van 75 jaar Vrijheid kunnen dit jaar, vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, helaas niet doorgaan. Ook in de gemeente Veendam zijn de activiteiten rondom 75 jaar Vrijheid uitgesteld. Ik hoop dat wij later dit jaar en in 2021 alsnog 75 jaar Vrijheid kunnen vieren. Ook wordt er dit jaar een andere invulling aan de 4 mei herdenkingen gegeven. In plaats van samen bij de verschillende monumenten in de gemeente te herdenken, herdenken wij dit jaar vanuit huis. Veel inwoners zijn met ideeën gekomen hoe wij de herdenking dit jaar kunnen invullen. Dank daarvoor! Samen met de wethouders leg ik, op een eerder moment, een steen, krans of bloemstuk bij de verschillende monumenten in de gemeente Veendam. Dit doen wij bij de Joodse begraafplaats in Ommelanderwijk, het monument in Wildervank, het Joodse Monument, de oorlogsgraven op de oude begraafplaats en bij het monument bij de Grote Kerk in het centrum van Veendam. Ook de Winkler Prins Harmonie en het carillon hebben een speciale rol in deze herdenking. Juist nu is het belangrijk de verbondenheid in de samenleving te laten zien. Ik wil alle inwoners van de gemeente Veendam daarom vragen om een kaars te branden als eerbetoon en teken van verbondenheid. Plaats op 4 mei van 19.00 tot 21.00 uur een kaars of waxinelichtje in een windlicht of glazen pot. Zet deze voor het raam, bij de voordeur, op het balkon of in de tuin. Zorg wel dat deze op een veilige plek staat.

Op 4 mei vanaf 19.30 uur is een videoverslag van de kransleggingen in Veendam te zien via de kabelkrant van Parkstadveendam.nl en Stichting Kabelnet Veendam (SKV kanaal 996) en via RTV Eén (Ziggokanaal 42). In de herdenkingsceremonie klinkt om 19.58 uur het signaal taptoe. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. Tijdens de twee minuten stilte herdenken wij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. Daarna zingen wij het Wilhelmus. Op deze manier herdenken wij vanuit ons eigen huis, maar zijn wij toch verbonden.

De bevrijding betekende het herstel van onze vrije en open democratische rechtsstaat. De rechten en vrijheden die daaruit voortkomen, zijn niet vrijblijvend. Ze scheppen voor iedereen een verantwoordelijkheid voor het behoud en het versterken ervan. Herdenken, opdat we nooit vergeten en om herhaling te voorkomen en in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Het is en blijft belangrijk om daarbij stil te staan.

Met vriendelijk groet,
Sipke B. Swierstra, Burgemeester