Nieuws

Hondsdraf: kruidige kruiper in jouw tuinhondsdraf.jpg

Door Leah Groeneweg van inhetwildeweg.nl 

Hondsdraf is een kruipend plantje dat in vrijwel elke tuin te vinden is. Het behoort tot de  lipbloemenfamilie en heeft kleine paarsblauwe bloemen. Als je de blaadjes tussen je vingers fijnwrijft, komt er een kruidige geur vrij. Sommigen zien hondsdraf als lastig onkruid, anderen als mooie bodembedekker. Misschien ga je er op een andere manier tegen aan kijken als je weet hoe je het kunt gebruiken in de keuken. Pluk jonge frisse scheuten, met of zonder bloemen. Zij smaken heerlijk kruidig en geven een bijzondere smaak aan soepen, salades, omeletten en stoofschotels. Ook kun je er een lekkere thee of limonade van maken. Let wel, gebruik het als kruid, niet als groente. Maak eens kennis met deze bodembedekker, via een heerlijke bietenspread voor op brood, toast of gepofte aardappel.

Bietenspread met hondsdraf

Ingrediënten:
1 rauwe biet
75 g. ongezouten cashewnoten
1 hand vol hondsdraf
1 eetlepel mosterd
scheut olijfolie
scheut citroensap
peper en zout

bietenspread en pesto.jpg

Bereidingswijze:
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een bord.
Snijd de bietjes en hondsdraf in kleine stukjes.
Doe alle ingrediënten in een maatbeker en pureer met de staafmixer tot het een puree is. Maal niet te lang, anders wordt het te ‘zalvig’.

Aandachtspunten bij het wildplukken:
Weet wat je doet en ben er zeker van dat je de goede plant hebt. Ook in jouw tuin kunnen giftige planten staan.
Pluk op een schone plek, ver van industrie, autoverkeer, bestrijdingsmiddelen en de populaire honden uitlaatplek van de buurt
Pluk alleen veel voorkomende eetbare planten. Zeldzame en beschermde planten laat je staan
Maak van je tuin een wilde tuin of laat een stukje verwilderen. De bijen, vlinders en andere dieren zullen je dankbaar zijn. Zo werkt het twee kanten op. Jij kunt je maaltijd aanvullen met eetbare wilde planten uit jouw tuin en de bijen en vlinders hebben ook meer te snoepen

Leah Groeneweg is wildplukster en organiseert samen met Tim Horneman natuurbelevings- en wildplukactiviteiten. Op hun website www.inhetwildeweg.nl staan nog veel meer inspirerende recepten, als ook het aanbod van hun activiteiten.