Nieuws

Brandnetel: beruchte prikker met onverwachte kwaliteiten



brandnetel.jpg

Door Leah Groeneweg van inhetwildeweg.nl 

Vandaag staat de brandnetel in de spotlights. En met recht, hij heeft een heleboel verrassende kwaliteiten en wordt ook wel superfood van eigen bodem genoemd. Hij zit boordevol vitamines en mineralen, hij is een eerste klas ontgifter van je lichaam en hij is bloedzuiverend.... wat wil je nog meer?

Van de brandnetel eten we de jonge topjes, de bovenste 4 tot 6 blaadjes. Vanaf maart schieten ze overal de grond uit waardoor het nu de tijd is om ze te oogsten. Je kunt de jonge brandnetel rauw of gekookt eten. En bereiden zoals spinazie. Rauw maak je er, samen met zevenblad een lekkere pesto van. Of je roert het door een stamppot. Gekookt is hij lekker als soep, in de omelet of in een hartige taart, om maar een paar voorbeelden te noemen. Welke kant je er ook mee op gaat, met een beetje fantasie, creativiteit en geduld maak je er de lekkerste gerechten mee. Zo tover je hem om van venijnig prikkende plant tot een streling voor je smaakpapillen. En wedden dat hij voor heel wat gespreksstof met je tafelgenoten zorgt?

groene smoothie (2)B.jpg

Groene smoothie met brandnetel

Ingrediënten:
1 flinke handvol (50 gram) brandneteltopjes
1 appel
1 banaan
  sap van 2 sinaasappels
1 theel. sinaasappelrasp
150 ml. water

Bereidingswijze:
Was de brandneteltopjes zorgvuldig. Snijd de appel en de banaan in stukken.
Rasp 1 theelepel schil van de sinaasappel (alleen het oranje gedeelte, het wit is erg bitter) en pers de sinaasappels uit.
Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de blender. Blend een of twee minuten en schenk de smoothie in mooie glazen.

Aandachtspunten bij het wildplukken:
Weet wat je doet en ben er zeker van dat je de goede plant hebt. Ook in jouw tuin kunnen giftige planten staan.
Pluk op een schone plek, ver van industrie, autoverkeer, bestrijdingsmiddelen en de populaire honden uitlaatplek van de buurt.
Pluk alleen veel voorkomende eetbare planten. Zeldzame en beschermde planten laat je staan
Maak van je tuin een wilde tuin of laat een stukje verwilderen. De bijen, vlinders en andere dieren zullen je dankbaar zijn. Zo werkt het twee kanten op. Jij kunt je maaltijd aanvullen met eetbare wilde planten uit jouw tuin en de bijen en vlinders hebben ook meer te snoepen

Leah Groeneweg is wildplukster en organiseert samen met Tim Horneman natuurbelevings- en wildplukactiviteiten. Op hun website www.inhetwildeweg.nl staan nog veel meer inspirerende recepten, als ook het aanbod van hun activiteiten.