Nieuws

Geen veiling boomstammen voor haardhoutIMG_0159.JPG

De veiling van twee omgezaagde eiken bomen op het monumentale kerkhof bij het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum kon geen doorgang vinden. Eerder al was de veiling van de in kortere stukken gezaagde stammen uitgesteld vanwege verwachte harde wind. De weersomstandigheden hebben afgelopen zaterdag niet in de weg gestaan. Twee belangstellenden hadden zich op aanvangstijd niet gemeld. Mogelijk kan het vanwege het coronavirus zijn geweest .

Van de opbrengst wil de stichting het geld besteden voor het onderhoud van de monumentale graven op het kerkhof.

IMG_0017_2.jpg

Voorgaande jaren zijn diverse besprekingen gaande geweest, over het onderhoud van de eiken bomen rondom het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum. Deze bomen hadden een paar jaar geleden al drastisch gesnoeid moeten worden. Door afvallende takken kunnen de monumentale graven worden beschadigd. Bovendien was het voor de groep vrijwilligers van het kerkhof bij het uitvoeren van hun werkzaamheden ook niet meer vertrouwd.

In Wildervank draait momenteel een Pilotproject Bescherming Wijkenstelsel Wildervank-West. De Stichting Wildervanck-Wildervank mocht tegen betaling gebruik maken van dit Pilotproject.

IMG_0072.JPG

Secretaris Henk Robben: “Het snoeiproject heeft 12.000 euro gekost. Landschapsbeheer Groningen heeft het snoeiwerk aan de bomen rondom het kerkhof uitgevoerd. Landschapsbeheer heeft ook de twee eikenbomen omgezaagd en de stammen in kortere stukken verdeeld.”

“We hebben gebruik kunnen maken van een gunstige subsidieregeling van 60 procent die ons door Landschapsbeheer Groningen was aangeboden. Bovendien kunnen we door zelfwerkzaamheden de kosten behoorlijk drukken. De onbruikbare takken worden versnipperd door de gemeente."

IMG_0124.jpg

Particulieren en twee stichtingen zijn wel geweest om gratis de dikkere takken af te voeren voor haardhout. Om zo het kerkhof schoon opgeleverd te krijgen. Van de vijftien aanmelding zijn de eerste vijf aan de beurt geweest. Het haardhout was gelijkmatig over 30 bulten verdeeld. In totaal waren er ruim 30 mensen mee bezig. Met daarbij ook hulp van de vrijwilligers. In de collectebus van het MHC konden ze een vrije gift doneren voor het onderhoud van de monumentale graven.

De onbruikbare takken worden door de gemeente versnipperd. De stukken stammen, met van beide bomen ongeveer 6 kuub, worden achter de boerderij van een vrijwilliger gebracht. Men denkt aan het online verkopen via Marktplaats.

Van de stichting was men er met 8 vrijwilligers bij betrokken. Binnen hadden de dames snert gemaakt en hadden ze voor de koffie gezorgd.

IMG_0018.jpg

Stichting Voordoor heeft twee aanhangwagens vol haardhout voor de open haard van de ontmoetingsruimte gehaald. Alex Schepel en Henk Meijer van de stichting was met drie vrijwilligers aanwezig. "Met vijf weken is het weer op". Het moet eerst twee jaar drogen, en dan moet het worden gekloofd.


 
Fotoalbum: