Nieuws

Grootste aankoop ooit voor
Veenkoloniaal Museum Veendam



Charles Leickert, op het IJ, 1870.jpg

Het Veenkoloniaal Museum is ontzettend blij dat het uiteindelijk is gelukt om het schilderij ‘Op het IJ’, geschilderd door de romantische meester Charles Leickert (1816-1907), aan te kunnen kopen. Het is de grootste aankoop ooit en deze is in zijn geheel mogelijk gemaakt door de financiële steun van particuliere schenkers, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Groninger fonds) en het J.B. Scholtenfonds. Op het schilderij staat de landbouwindustrieel Willem Albert Scholten (1819-1892) die net door het ijs is gezakt. Dit maakt het het meest uitzonderlijke werk dat Leickert ooit heeft gemaakt.

Leickert maakte het schilderij in opdracht van Scholten, die rond 1870 aan verschillende kunstenaars vroeg om markante gebeurtenissen uit zijn leven op doek vast te leggen. Scholten is op dit werk net opgeklommen uit een wak en het water druipt nog van zijn kleding. Hij wilde niet twee gulden betalen voor het pontje over het IJ en daarom besloot hij te gaan lopen over het ijs, waar hij vervolgens doorheen zakte. Zijn zuinigheid bezorgde hem een nat pak. Het is opmerkelijk dat de welgestelde Scholten ervoor koos zich zo af te laten beelden.

Detail natte Scholten.jpg

Willem Albert Scholten bouwde zijn aardappelmeelimperium op vanuit de Groninger Veenkoloniën. Al in 1842 opende hij in Foxhol de deuren van zijn eerste grote fabriek en uiteindelijk bezat hij meer dan twintig fabrieken in binnen- en buitenland, maar met name in Oost-Groningen. Scholten speelt daarom een belangrijke rol binnen de collectie van het Veenkoloniaal Museum, dat al vier van de schilderijen die Scholten voor zichzelf liet maken in de collectie had. Het schilderij van Leickert is de vijfde en een bijzondere aanvulling. Hiermee wordt de kunsthistorische collectie van de eerste industriële multinational van Nederland, de firma W.A. Scholten, bijeen gehouden.

Veenkoloniaal Museum  |  Museumplein 5, Veendam | veenkoloniaalmuseum.nl