Nieuws, Regio, Politiek

PvdA en INretail bezoeken winkels
Veendam en Winschoten2629-3c03c339ced462ca4c0456960cc55a08.jpg
PvdA Kamerlid William Moorlag en INretail directeur Jan Meerman brengen werkbezoek aan ondernemers en bestuurders in Winschoten en Veendam.

Vrijdag 6 maart bezoeken PvdA Tweede Kamerlid William Moorlag en Koninklijke INretail Winschoten en Veendam om te spreken over de kansen en uitdagingen van de retail. Gesprekken worden gevoerd met winkelondernemers, wethouders en de Groningse gedupteerde die verantwoordelijk is voor leefbaarheid. Winkels hebben een belangrijke rol bij het behoud van vitale dorpen en steden. Met concrete voorbeelden van winkeliers en via gesprekken met lokale bestuurders, wil INretail een goed beeld schetsen van de verandering waar de retail in zit. Positieve kanten en uitdagingen komen aan de orde.

Brandbrief​
INretail nam het initiatief voor dit werkbezoek vanwege de brandbrief die zij eind 2019 stuurde aan de Tweede Kamer. De actie werd door honderden winkelondernemers gesteund die de brief ook verstuurden. In de brandbrief werd de enorme hoeveelheid verplichtingen en regels die ondernemers krijgen opgelegd benoemd. Het maakt ondernemen bijna onmogelijk. Het moet eerlijker. De belangrijke maatschappelijke rol die winkels hebben voor de samenleving, dreigt in gevaar te komen. INretail is daarom voorstander van belastingkorting voor centrumondernemers. Op de brandbrief reageerde onder meer PvdA-er William Moorlag met vragen aan Mona Keijzer, de staatssecretaris voor economische zaken. Ook nam hij de uitnodiging van INretail aan voor een werkbezoek aan winkelondernemers in Oost-Groningen.

2629-77590f9c5b56a11142473b113519e9cb.jpg

Leefbaarheid
In Winschoten staat een bezoek met ondernemers, de wethouder economische zaken en de gedeputeerde aan de winkels Röben Herenmode en Newlands Casuals op het programma. Dan komen onderwerpen aan bod zoals leefbaarheid, leegstand, ondernemerslasten, verplichtingen, situaties in familiebedrijven en de invloed en impact van digitalisering en e-commerce. Na een verkenning van de winkelstraten gaat het gezelschap naar Veendam voor gesprekken ondernemers en wethouder economische zaken in de winkels van Babycare en Schott Schoenen en volgt een wandeling door de winkelstraten. In Veendam heeft stichting De Nieuwe Winkelstraat (initiatief van INretail) meegeholpen aan verbeterplannen voor het centrum en daar ook draagvlak voor gecreëerd