Nieuws

Een nieuw seizoen voor Kijk ’s Kunst Wildervank01.jpg

Tekst Hans van Noort [hansvannoort@parkstadveendam.nl]

Poststraat 77 - je rijdt er zo voorbij. Zeker op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag tussen 13.30 uur en 17.30 uur is dat géén goede optie, want er zijn erg veel mooie dingen te zien bij Kijk ’s Kunst. Even genieten van kunst, dat wil toch iedereen? 1 juli 2019 is de galerie geopend. De eerste exposities zijn achter de rug en niet zonder succes. Kunstliefhebbers vanuit heel Noord-Nederland én daarbuiten weten de galerie inmiddels te vinden. Die rijden er niet zomaar voorbij… en dat zegt wat! Annelies Stuivenberg is de galeriehoudster.

Op vrijdag 3 april start het nieuwe seizoen met een expositie in het teken van 75 jaar bevrijding. De titel van de expositie luidt: “Zo vrij als een vogel.” De uitgenodigde kunstenaars hebben schilderijen, beeldjes, litho’s e.d. ingebracht waarbij het thema vrijheid centraal staat. Je vrij kunnen bewegen als een vogel beeldt die vrijheid toch perfect uit?

Eén van de exposerende kunstenaars is Lidwien Chorus. Zij heeft zich gespecialiseerd in litho’s, (pen)tekeningen en aquarellen. Steendrukken (lithografie) is haar ding. Dit staat borg voor een hoge kwaliteit litho’s. Als je bedenkt dat sommige afdrukken wel tot 8 drukgangen vragen (een enorm arbeidsintensief proces), weet je het wel. Diverse vogels gemaakt in die druktechniek zijn te bewonderen. Ook nieuwsgierig? Welkom.

Verder is werk te zien van Hanny Jansen. Zij heeft zich bekwaamd in schilderkunst en fotografie. In de schilderkunst maakt zij portretten, stillevens, bloemen, abstracte voorstellingen en dieren. Haar vogels, soms heel teer en subtiel, staan bij de 1e expositie van 2020 centraal aan de Poststraat 77.

Anneke Bakker schildert veelal met acrylverf. Haar dieren springen in het oog door de realistische weergave. Ganzen, roodborstjes, pimpelmeesjes en diverse zeevogels heeft zij aan het doek toevertrouwd. En wat dacht u van combinatie van landschappen én dieren? Dan komt het thema vrijheid helemaal tot leven… De tentoonstelling duurt t/m 10 mei.

02.jpg

De kunst die geëxposeerd wordt, is realistisch. Dat is kunst waarbij je onmiddellijk ziet wat het voorstelt en die je direct het verhaal vertelt. Géén kunst waarbij je denkt: wat stelt het voor of wat heeft de maker hiermee bedoeld? Nee, wát je ziet is direct duidelijk!

“We zoeken de kunstenaars zelf uit,” vertelt Annelies Stuivenberg, “waarbij kwaliteit voorop staat. Vakmanschap en technische beheersing moet het werk uitstralen. Meestal richten we onze exposities zo in dat we een mix hebben van kunstenaars met een gevestigde naam én aanstormend talent. Deze laatste groep geven we graag een podium om hun werk te tonen.” Inmiddels hebben verschillende kunstenaars uit Nederland, maar ook van over onze oostgrens, hun werk aan het publiek getoond.

Bij Kijk ’s kunst is de kunst die tentoongesteld wordt ook betaalbaar. De galerie is zeker laagdrempelig en beslist géén elitaire aangelegenheid. De galerie ademt een huiselijk sfeer: het doet gezellig aan. De ruimtes stralen daardoor warmte uit.

Naast kunst is er meer wat opvalt bij galerie Kijk ’s Kunst aan de Poststraat en dat is het pand uit 1865, een periode van regionale economische bloei. Het is gebouwd als brood- (en later ook banket-)bakkerij en heeft t/m 1987 als zodanig gefunctioneerd. In 1926 heeft een grote verbouwing plaatsgevonden. Men vond het in die tijd niet meer hygiënisch om in een bedstede te slapen. Daarom zijn er op de verdieping een aantal slaapkamers gerealiseerd. Tekeningen van die verbouwing zijn gelukkig bewaard gebleven.

De oude winkel, de “mooie” kamer, de achterkamer en de woonkeuken doen anno 2020 dienst als expositieruimte. In totaal is dat 120 m². De oude bakkerij wordt in de toekomst een extra expositieruimte, zodat de galerie dan 200 m² groot wordt. Dat geheel in een beeldbepalend, karakteristiek pand (zie ook hieronder).

03.jpg

Wat we al memoreerden: in de expositieruimtes hangt een huiselijk sfeer. De vertrekken zijn ingericht met bijna antieke meubels. Annelies: “Daar wordt goed gebruik van gemaakt door onze bezoekers: die gaan lekker even zitten en rustig kijken naar al het moois wat aan de muren hangt of in de vitrinekasten staat.” De laatste stop is in veel gevallen de grote woonkeuken, waar óók kunst is te bewonderen. Daar bestaat de gelegenheid om even een kopje koffie of thee te drinken. “Hier hebben we al veel fijne gesprekken gehad met onze bezoekers.”

Het zijn niet alléén maar schilderijen die geëxposeerd worden. Naast schilderijen, tekeningen en grafiek tonen ze bij Kijk ‘s kunst ook wisselend 3-dimensionaal werk zoals keramiek, bronzen beeldjes, sieraden, houtobjecten, glaskunst en meer. ’s Zomers biedt de tuin ruimte voor wat grotere beelden -buitenkunst- in de vorm van bijvoorbeeld werk van cortenstaal.

“We wonen nu ruim 5 jaar in Wildervank,” blikt Annelies terug. “We hebben omzwervingen gemaakt door bijna heel Nederland, maar hebben hier ons plekje wel gevonden. De mentaliteit spreekt ons bijzonder aan: eerlijk en recht voor z’n raap. Ook de manier waarop de mensen hier in het leven staan bevalt ons goed: lekker nuchter, geen poeha.”

04.jpg

Er staat komend kunstseizoen nog meer op stapel.
De 2e expositie, van 21 mei t/m 28 juni, heeft als thema: “Stad en land.” Met o.a. een kunstenares die het omringende veenkoloniale landschap schildert met zijn karakteristieke bruggetjes, sluisjes, wijken en kanalen.
Daarna volgt een tentoonstelling met alléén vrouwelijke exposanten. De naam van de 3e expositie luidt: “Mannen door vrouwenogen.” Dat belooft wat… Deze loopt van 21 augustus t/m 27 september.
De 4e expositie, van 9 oktober t/m 15 november, krijgt als naam: “Stillevens, luid en duidelijk.”
In de laatste tentoonstelling: “Retrospectief“, van 27 november t/m 27 december, krijgen alle kunstenaars die in 2020 hun werk hebben getoond nogmaals de gelegenheid een aantal van hun (nieuwe) werken aan het publiek te laten zien.
Kortom het gehele jaar weer veel kijkplezier bij Kijk ’s Kunst!

Poststraat 77 rijd je nu niet meer zomaar voorbij, toch?

Meer informatie:
Website          : www.kijkskunst.nl
Telefoon         : 06.29186956

Maar veel leuker is het om de galerie eens te bezoeken. Kijk vooraf even op de site, dan kom je niet voor de gesloten deur. Uiteraard is het ook mogelijk om een afspraak te maken.