Nieuws, Regio

Wethouder Wierenga geeft startsein voor E-waste Race
in de gemeente Veendam30a872d6-5308-4577-9121-4501927955ba.JPG

Op basisschool De Braskörf in Veendam heeft Wethouder Bert Wierenga vanochtend het startsein gegeven voor de E-waste Race. Op het schoolplein overhandigde hij de leerlingen van groep 7 een doos vol met afgedankte elektronische apparaten. De E-waste Race in de gemeente Veendam is daarmee officieel begonnen.

Heeft u thuis nog oude elektrische apparaten liggen? In de gemeente Veendam start vandaag (maandag 2 maart) de E-waste race. Kinderen van verschillende basisscholen in deze gemeente zamelen zoveel mogelijk oude elektrische apparaten in en strijden zo tegen elkaar voor de hoofdprijs, een schoolreisje naar NEMO Science Museum in Amsterdam.

De E-waste Race gaat vandaag van start en loopt tot en met vrijdag 27 maart. In totaal nemen 5 teams van de gemeente Veendam tien het tegen elkaar op om in vier weken tijd zoveel mogelijk klein elektronisch afval (ook wel e-waste) in te zamelen. De school die het meest inzamelt, wint een prachtige schoolreis voor de hele klas! Zo maakt de E-waste Race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk!

IMG_3805.jpg

De afgedankte elektronische apparaten kunnen worden aangemeld via de website www.ewasterace.nl, waarna de schoolkinderen de apparaten gratis bij de deur komen ophalen. Heel handig én goed voor het milieu!

Sociale en duurzame verwerking
De apparaten worden bij Virol E-waste in Midwolda verwerkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De verwerking biedt deze mensen een kans om terug te keren richting een betaalde baan op de arbeidsmarkt. De gedemonteerde stromen worden ingezet als grondstoffen voor nieuwe producten.

Alleen maar winnaars
Eigenlijk komt iedereen hier als winnaar uit de bus. Bewoners uit de gemeente Veendam kunnen hun e-waste op een verantwoorde manier kwijt, de apparaten vinden hun weg weer in de circulaire economie als grondstof, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt keren terug op de arbeidsmarkt en de kinderen kunnen een hele gave schoolreis winnen.

IMG_3807.jpg

Oproep!
De gemeente Veendam vraagt alle inwoners van hun gemeente om een bijdrage te leveren. Lever jullie oude en afgedankte apparaten in bij één van de deelnemende scholen: Dorpschool Meeden in Meeden, Margaretha Hardenbergschool in Veendam, OBS de Noorderbreedte in Veendam, Jenaplanschool In de Manne in Veendam en OBS de Braskörf in Veendam.

De E-waste race is een initiatief van de Weee Nederland in samenwerking met Virol en de gemeenten Midden Groningen en Veendam.