Nieuws

Echtkoffie - met alles wat daarbij hoort!



koffie-logo-1.png

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Jaren geleden (1958) zong Rita Corita een liedje over koffie. De eerste regels gaan als volgt:

     Koffie, koffie, lekker bakkie koffie                          
     Jongens wie lust er een kop
     Koffie, koffie, lekker bakkie koffie
     Wat knapt de mens daarvan op enz.

De tijden zijn vervlogen, maar de essentie is gebleven. Als consument zijn we steeds kritischer geworden op dat bakkie. Nu, anno 2020, waarderen we een goede kop koffie zowel thuis als op het werk als buitenshuis. Dat heeft alles te maken met de koffie zelf, maar ook met de machine waarin deze wordt bereid én alles wat daarbij hoort. Stephan Aerts, eigenaar van Echtkoffie, vertelt uiteraard onder het genot van, alles over koffie, koffiemachines en wat het verschil maakt tussen koffie en Echtkoffie.      

koffie 4.JPG
Koffiebonen

Eerst iets over de koffie(boon). Deze plant groeit rondom de evenaar in zowel Zuid- en Midden-Amerika als Afrika en Azië - Indonesië. De kwaliteit is van veel factoren afhankelijk zoals soort, bodemgesteldheid, hoogtelijn, bemesting, verzorging door de koffieboer, maar ook het branden is van wezenlijk belang. Door proeven, proeven en nog eens proeven zowel zelf, een smaakpanel als met klanten heeft Stephan diverse koffiemelanges kunnen samenstellen die zeker tot de top in smaakbeleving gerekend kunnen worden. Veel bonen komen uit Guatemala. Dit Midden-Amerikaanse land is een grote speler in de wereldkoffiehandel. Stephan heeft met eigen ogen gezien hoe het daaraan toe gaat. Zijn zus heeft er, letterlijk tussen de koffieplantages, een kwekerij met o.a. orchideeën.

koffie 10.JPG
Drogen van de koffiebonen

De koffiemelanges die Echtkoffie in de verkoop heeft zijn:

  • Mild en Geuren
  • Hollands Glorie
  • Rustig en Mild
  • Pittig en Krachtig
  • Classic gemalen
  • Royal instant
  • Aromat Gold

Iedere soort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. “Voor ieder wat wils, want je moet altijd en overal kunnen genieten van koffie,” weet Aerts.

koffie met kopje.JPG

Echtkoffie is dealer van verschillende koffiemachines. Bekende merken zijn: Jura, Etna, Franke en Faema. Ook machines van Douwe Egberts en andere merken kunnen geleverd of onderhouden worden. Bij de meeste machines zit een koffiemolen ingebouwd. Het verse maalsel en het bijna kokende water dat onder druk langs het maalsel wordt geleid, zorgt voor een kwalitatief uitstekende koffie. De machine kan ingesteld worden op een bepaalde hoeveelheid koffie per kop of op een ingebouwd tiptoetsendisplay kan de sterkte worden aangegeven. Grotere machines hebben zelfs 2 molens, zodat je voor een espresso of cappuccino een ander melange krijgt die in combinatie met melkproducten beter hun smaak vasthouden. Andere machines werken met soort geconcentreerde siroop of instantkoffie. De verschillende machinetypes geven een kop koffie dat op de hedendaagse smaakbeleving is gebaseerd. Bovendien hebben de meeste machines een hypermodern design en een zelfreinigend systeem, wat voor veel gebruiksgemak zorgt.

automaat-2.png

Bij Echtkoffie kun je de machines kopen of leasen. Ook hanteert men de zogenaamde kopconstructie. In de prijs per kop zit de machine, het onderhoud, de koffie en alles wat daarbij komt kijken. Voor bedrijven is dat eenvoudig en gemakkelijk te budgetteren. “Je weet precies,” aldus Stephan Aerts, “waar je aan toe bent.” Die bedrijven zijn voornamelijk MKB-bedrijven - 70% en horecabedrijven - 30%. “We zien een toename in het gebruik van koffiemachines in sportkantines. Ook daar is de weg naar een beter kopje koffie ontdekt.” Denk niet dat Echtkoffie alleen voor het bedrijfsleven werkt, neen. “Ook particulieren weten ons steeds beter te vinden,” glimlacht Stephan Aerts.

De aansluiting op de waterleiding levert in de meeste gevallen géén problemen op. Via een flexibele leiding wordt dit eenvoudig geregeld. Bij verschillende machines wordt er gewerkt met losse tanks. Een koffiemachine is een product op maat. Je hebt kleinere machines voor de thuismarkt, maar ook grotere met een capaciteit tussen de 50 en 100 kopjes per dag. Nog grotere machines kunnen zelfs 250 kopjes per dag aan! Accessoires voor melksystemen, zoals bijvoorbeeld melkschuim, kunnen uiteraard aangeschaft worden of zitten bij grotere machines ingebouwd. “Alles wat erbij hoort” is rekbaar, maar ze kunnen als het moet een heel restaurant inrichten!

IMG-20200406-WA0001.jpg
Showroom Veendam

Naast de vestiging in Veendam, inclusief showroom - Bedrijvencentrum Liberné Cereslaan 2, is er nog een vestiging in Zwolle met een voorraadmagazijn. In Friesland opereert een franchisenemer. Op deze manier wordt het gehele noorden afgedekt. Doch ook buiten de noordelijke provincies is Echtkoffie actief. Eigenlijk moeten we het andersom zeggen - een landelijke dekking, maar ze opereren voornamelijk in het noorden!

Stephan Aerts is ruim 4 jaar geleden in Veendam begonnen met zijn eigen zaak. Eerst aan de Transportweg en nu sinds 1½ jaar aan de Cereslaan. Hij raakte met het koffievirus besmet én geeft dat graag door aan zijn klanten.

Sterkte punten van zijn bedrijf zijn:

  • Een persoonlijke benadering;
  • Laagdrempelig met een hoogwaardige en snelle service;
  • Eén aanspreekpunt voor al uw zaken; 
  • Betrouwbare apparatuur;
  • Ingrediëntenservice en onderhoud;
  • Uitstekende koffie tegen een normale prijs (prijs/kwaliteitsverhouding);
  • Eigen serviceteam en een
  • Enorme expertise op het gebied van koffie (machines) én thee.

IMG-20200406-WA0002.jpg
Showroom Veendam

Thee, daar hebben we het nog helemaal niet over gehad. Echtkoffie, doet ook in thee. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar is écht waar. Sunleaf is het merk. Een (h)eerlijke natuurlijke thee in maar liefst 17 verschillende smaken van Red Fruit, Rooibos en Tropical fruit tot Orange, Jasmine, Green en Apple cinnamon. De thee is afkomstig uit Sri Lanka. Via de Fair-grounds Foundation gaat er per kilogram thee € 0,50 naar de bevolking in de vorm van scholing, ontwikkeling en huisvesting! Op deze manier draag je als bedrijf een steentje bij aan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

En wat dacht u van HEMP TEA (hennep thee) een lokaalproduct vanuit de Veenkoloniën? Ook die is in verschillende melanges/smaken leverbaar: Hemp Chai, Simply Hemp, Hemp & Herbs en Hemp & Turmeric. Het is biologisch, ecologisch en duurzaam verbouwd en gedroogd in Oude Pekela. “Vreemd genoeg wordt,” vertelt Stephan Aerts, “in het westen van ons land meer van dit product verkocht dan in deze regionen!” 

Als je het liedje van Rita Corita ombouwt naar thee klinkt het voor geen meter
         Thee, thee, lekker bakkie thee
         Wat knapt een mens daarvan op.
Maakt niet uit als je er maar van opknapt of het nou van koffie of thee is, toch?

Meer informatie: 
Kijk op de site : www.echtkoffie.nl of bel 06-16774656 of mail: stephan.aerts@echtkoffie.nl