Regio

Freedom Ride fietstour komt dit jaar naar DrenthePersbericht Freedom Ride 2020.jpg

Voor de vijfde keer op rij ontmoeten topsporters, militairen, veteranen, fietsliefhebbers en politie elkaar als gelijken op de fiets om de vrijheid te vieren. Samen wordt er langs historische plekken gefietst die belangrijk zijn voor het besef van vrede en vrijheid. Deze editie staan we natuurlijk stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd.

Dit jaar komt de Freedom Ride naar Drenthe. De start en finish zijn op dinsdag 5 mei bij De Bonte Wever in Assen. Naar verwachting stappen meer dan 1000 deelnemers op de fiets voor de vrije toertocht van 85 km en de unieke pelotonstocht van 115 km. Onderweg komen zij langs de Johannes Post Kazerne, wordt er een stuk over het TT Circuit Assen gefietst en zal ook de VAM-berg niet worden overgeslagen. De laatste en meest indrukwekkende passage van de route is Kamp Westerbork. Kamp Westerbork diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als doorgangskamp naar onder andere vernietigingskamp Auschwitz. De deelnemers zullen hier in stilte met de fiets aan de hand over het kampterrein lopen om stil te staan bij alle slachtoffers.

De Freedom Ride heeft als doel de thema’s vrede en vrijheid op een sportieve manier onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Wielerploeg Team Jumbo-Visma nam in samenwerking met de stichting WEP (Waardering Erkenning Politie) het initiatief om jaarlijks op 5 mei langs een deel van de Libiration Route Europe te fietsen. Samen met evenementenbureau Central Events en partners zoals Stichting Liberation Route Europe en het vfonds wordt dit jaar de vijfde editie van de Freedom Ride georganiseerd in Drenthe. De vier voorgaande edities van de Freedom Ride vonden plaats in Gelderland, Limburg, Brabant en Overijssel.

Dit jaar is natuurlijk extra bijzonder omdat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. We leven (en fietsen!) sindsdien in vrede en vrijheid en dat hebben we onder andere te danken aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor ons land hebben gestreden. Om de boodschap van 75 jaar vrijheid te benadrukken krijgen de deelnemers van de Freedom Ride een uniek wielershirt en na afloop van de tocht een vrijheidsmaaltijd. Samen vieren we 75 jaar vrijheid op de fiets!

Inschrijven kan nog t/m 2 mei via www.freedom-ride.nl. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn kan men zich op de dag zelf ook nog inschrijven.