Nieuws

Een hit scoren in Bibliotheek met muzikale Kindermiddag



IMG_0015.JPG

Hoe zou het zijn om een hit te scoren? Woensdag 26 februari ging bibliotheekmedewerker Jeroen Bouland samen met kinderen op zoek naar het antwoord. In de bibliotheken van Stadskanaal en Veendam was die dag een muzikale kindermiddag georganiseerd.

Jeroen wil een hit. De afgelopen weken kon hij op BiebLab (het YouTube-kanaal van de bibliotheek) worden gevolgd in zijn zoektocht naar een hit. Tijdens de Kindermiddag heeft hij zijn eigen rapnummer in bijzijn van de kinderen gelanceerd.

IMG_0036.JPG

Maar de kinderen gingen ook zelf aan de slag. Ze mochten eigen beats maken, songteksten schrijven, met voeten piano spelen op de pianomat of op de iPad met een digitaal toetsenbordje robot Dash programmeren voor het spelen op de xylofoon.

Bouland: “We hebben hier van alles, maar nog niet superveel met muziek. Wat als we een serie op YouTube maken waarin we muziek tot uiting laten komen”, was de gedachte. Het sprak geweldig aan.

IMG_0010.JPG

Zangtalent heeft Jeroen naar eigen zeggen niet en hij kan geen instrument bespelen. Maar wel een rapnummer maken en zelf de rap gaan doen. De tekst was binnen een kwartier klaar. Vlugger dan het opnemen van de video dat een uur in beslag nam.

IMG_0022.jpg

De rap gaat over keuzestress. Er valt zoveel te kiezen, en daarom met de boodschap om het vooral rustig aan te doen. En om bewust te kiezen. Soms kan er voor het verkeerde worden gekozen met het even op de snufferd gaan. Maar waar toch ook van te leren is.

“Daarnaast is de rap ook voor het laten zien dat je zonder begenadigd muziektalent toch een liedje kunt maken. Kinderen kunnen spelen met woorden en met rijmen. En je hebt de ritme waar een rap op is te maken.”

IMG_0039.jpg

Met de Makey Makey, een uitvinderskit met een soort moederbordje met kabeltjes, kunnen kinderen zelf stroom geleiden. Met klemmetjes aangesloten theelepeltjes dienden als toetsen voor het bespelen. Uiteraard lagen ze in de juiste volgorde. Het is te doen met alles dat geleidend is. Zelfs met appels of bananen. Met de AppLaunchpad kunnen muzieksamples worden samengevoegd voor het maken van een melodietje. En kunnen kinderen op de muziek een tekst maken. Ook mag de eigen stem worden toegevoegd, maar dat vonden de meesten toch wel wat spannend.

IMG_0040.jpg

Speciaal voor Jeroen hebben kinderen onder begeleiding van Jolanda Robben een nummer gemaakt dat over hemzelf gaat. Jeroen was er heel nieuwsgierig naar. “Ik laat me gewoon verassen.” In de tussentijd moest hij eerst naar de bieb in Stadskanaal waar hij ook werkt. Natuurlijk ook voor het lanceren van zijn rap.

IMG_0017.jpg