Regio

Hoe kun je een nieuw abonnement voor je internet kiezen?cyber-security-4072709_960_720.jpg

Er zijn meerdere scenario’s te bedenken waarin het aan te raden is om een nieuw abonnement voor je internet te kiezen. Een voorbeeld hiervan is dat je gaat verhuizen. Op je nieuwe adres zit je huidige provider mogelijk niet. Het kan natuurlijk ook het geval zijn dat je in je nieuwe woning gebruik kunt maken van glasvezel, want dan zul je ook een ander pakket af moeten sluiten. Dit kan best lastig zijn. Er zijn natuurlijk veel providers met veel verschillende abonnementen waaruit je moet kiezen. Gelukkig biedt dit artikel wat hulp bij dit proces.

Het is bij het vergelijken van alle opties onder andere van belang om je internetverbinding te controleren. Je hebt in Nederland namelijk een aantal soorten aansluitingen van het internet. Toch beschikt niet elke inwoner van ons land over dezelfde verbinding. Er zijn bijvoorbeeld een aantal plaatsen in Nederland waar glasvezel al is aangelegd. Andere regio’s hebben deze snelle verbinding juist nog niet. Op de site van Stratix kun je een praktisch kaartje vinden. Hierop is precies te zien waar al glasvezel is al aangelegd. Je kunt op dit kaartje bijvoorbeeld zien dat de meeste huishoudens in de plaats Veendam al deel uit maken van het glasvezelnetwerk in ons land.

Dit zie je namelijk doordat veel gebouwen in Veendam oranje gekleurd zijn door Stratix. Op de Breedbandatlas, zoals de kaart genoemd wordt, is overigens niet elk gebouw in dit grote dorp voorzien van een oranje kleur. Er zijn namelijk ook diverse panden die een blauwe of groene tint hebben gekregen. Dit betekent dat ze respectievelijk een koper of een coax verbinding hebben. Toch is glasvezel zeker het beste. Met name de stabiliteit en de snelheid van glasvezel is beter dan de andere verbindingen. Als je nog niet aangesloten bent op het glasvezelnetwerk dan kun je onder meer kiezen voor een kabel of een ADSL verbinding. ADSL is over het algemeen het voordeligst, maar is niet zo stabiel en snel als kabel.

Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor internet via schotel, een optie waar je niet vaak van hoort. Deze verbinding wordt dan ook niet veel gebruikt. Dit komt onder andere doordat het ontvangen van internet via een schotel met name geschikt is voor mensen die in een buitengebied wonen. In zulke regio’s is een breedbandverbinding namelijk niet altijd mogelijk. Daardoor kunnen ze alsnog internet ontvangen met behulp van een schotel, net zoals je ook kan doen met de televisiezenders. Deze schotels zijn overigens wel anders. Om internet te krijgen via een schotel heeft de schotelantenne namelijk zowel een ontvangstsignaal als een zendsignaal nodig.

Als je hebt gekozen voor een specifieke verbinding waarmee je internet gaan ontvangen dan kun je door naar stap 2. Dat is het bepalen van de snelheid van jouw internet. Hierbij zijn namelijk een aantal opties mogelijk die relatief veel kunnen verschillen wat betreft de prijs. Over het algemeen zal 50Mb/s prima zijn, maar als je een zware gebruiker van internet bent dan is het beter om een pakket te nemen van minimaal 100 Mb/s. Ben je juist een lichte gebruiker? Kies dan voor een abonnement met 20 Mb/s of iets dergelijks.

Hierna is het zaak om te bepalen wat voor abonnement je af wilt sluiten. Anno 2020 worden de pakketten die puur bestaan uit internet steeds populairder. Dit komt onder meer omdat de vaste telefoon tegenwoordig niet meer zo belangrijk is, terwijl we steeds vaker programma’s kijken via streaming services. Natuurlijk kun je alsnog kiezen voor een internet bellen tv pakket, wat ook wel een alles in 1 abonnement wordt genoemd. Ook zou je een pakket kunnen nemen met twee van de drie opties. De keuze is reuze!