Nieuws

Studenten Hanzehogeschool en Wageningen
winnaars Avebe Student ChallengeWinners-Student-Challenge-©Bert-Buiring.jpg

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen en Wageningen Universiteit hebben met hun team Ave2be, de Avebe Student Challenge gewonnen. Ze hebben daarmee een jaar collegegeld in de wacht gesleept. Met de Student Challenge heeft Avebe studenten uitgedaagd om in het kader van het 100-jarig jubileum van de coöperatie de fabriek van de toekomst te ontwerpen. Innovatie en duurzaamheid staan daarbij centraal. Het team, bestaande uit Nicolas Curubeto, Sander Oosterveld en Connor Calnan, wist met hun voorstel Ave-To-be: The Plant of the Future, zowel de jury als het publiek te overtuigen en liet daarmee de vier andere finalisten achter zich.

IMG_0306.jpg

De jury was zeer onder de indruk van het voorstel van het winnende team. In hun voorstel deden ze suggesties voor nieuwe producten en processen. Vooral de geïntegreerde aanpak viel op, waarbij dit zelfs met experimenten werd ondersteund. “Het team heeft veel moeite gedaan om tot dit voorstel van de Avebe-fabriek van de toekomst te komen. Het was een zeer uitgebreid rapport, waarbij elke processtap is overwogen in een geïntegreerde aanpak voor de hele fabriek”, aldus de jury. Op de tweede plek is team Novation van TU Delft geëindigd. De derde plaats was voor CT4 van de Hanzehogeschool.

IMG_0356.jpg

De Student Challenge: ontwerp de fabriek van de toekomst en win een jaar collegegeld In totaal gaven ruim 60 studenten uit heel Nederland gehoor aan de oproep van Avebe om de fabriek van de toekomst te ontwerpen. De opdracht voor de Student Challenge was uitdagend: wat als je een fabriek voor Avebe helemaal opnieuw mocht bouwen? Welke technieken zou je dan toepassen om de ingrediënten uit de aardappel maximaal tot waarde te brengen, met minimale inzet van energie, water en chemie? Ter voorbereiding op de challenge bezochten de studenten een van de productielocaties van Avebe in Ter Apelkanaal, ’s werelds grootste aardappelzetmeelfabriek. Daarna werkten ze in teams aan hun voorstellen. Er werden acht voorstellen ingeleverd. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Marcel Schuttelaar, oprichter van Schuttelaar & Partners, beoordeelde de inzendingen, waarvan vijf hun voorstel mochten pitchen. Tijdens de grote finale op 7 februari stemde het publiek mee om de uiteindelijke winnaar te kiezen. De studenten uit het winnende team ontvangen allen een jaar collegegeld.

IMG_0139.JPG

Keukenproeven
Sander Oosterveld (21) uit Onstwedde en Connor Calman uit Sint Nicolaasga in Friesland zitten beiden op de Hanze Hogeschool in hun vierde jaar. Beiden hadden zich opgegeven voor het Avebe project. Er was superveel veel tijd en energie in gestopt en het winnen van de prijs is geweldig. Het geldbedrag dekt tweederde van de master van anderhalf jaar.

IMG_0126.jpg

Connor heeft met een half jaartje zijn HBO bachelor afgerond op de Hanze. En gaat hij net als Sander naar de Universiteit in Groningen. Op zijn vijfde mocht Connor van zijn moeder een keer per week in de keuken allerlei voedingswaren met elkaar mixen om te kijken wat er gebeurde. Bij het mixen van olie met water kwam het water bovendrijven met een belletje. “Olie drijft op water, dat vond ik te gek. Nu is dat chemische technologie geworden. Het is een beetje uit de hand gelopen”, lacht hij.

In zijn laatste jaar op de HAVO in Heerenveen had hij voldoendes op zijn scheikundetoetsen. En was hij chemische technologie gaan studeren. Hij was er meteen op zijn plek.

IMG_0378.jpg

Sander zijn vader is aardappelboer en teelt ook voor Avebe. Het afgelopen jaar heeft hij ‘miner’ gedaan, een periode waarin hij zelf mocht kiezen. Hij heeft samen met Connor ook de ‘premaster’ gedaan. Om uiteindelijk verder te kunnen gaan voor een master. Sander wil procestechnologie gaan doen. En als de mogelijkheid er is het liefst bij Avebe. Hij ziet voldoende mogelijkheden.

IMG_0260_2.jpg

Connor wil heel graag engineering gaan doen met technologisch onderzoek en planning aangaande een agrarisch project. Later wil hij verder gaan met MBA, Master in Business. Ambitie om naar boven te komen is er wel. Als dat bij Avebe kan zou dit heel mooi zijn.

IMG_0132.JPG

Collega-student Nicolas Curubeto uit Argentinië studeert aan de Wageningen Universiteit waar hij zijn master in foodtechnologie doet. Hij is wat ouder en heeft wat meer ervaring. Samen met Nicolas was een sterk team gevormd.

IMG_0203.JPG

Over Avebe
Avebe is een coöperatie van 2.300 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en –eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, maar ook in industriële toepassingen. Avebe werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en toepassingen op basis van zetmeelaardappelen en richt zich op duurzame continuïteit. Het bedrijf heeft 1.300 medewerkers en productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden en heeft verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het hoofdkantoor staat in Veendam.


 
Fotoalbum: