Nieuws

Gaat de verhuurdersheffing in Veendam verdwijnen?



architect-1080589_1920.jpg

Door Hans Schreurs [hansschreurs@parkstadveendam.nl]​

De gemeenteraad heeft maandagavond een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt om bij het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aan te geven dat het gemeentebestuur van Veendam het wenselijk vindt dat de verhuurdersheffing in zijn geheel wordt geschrapt.

Wat is een verhuurdersheffing?
Het is een vorm van extra belasting die verhuurders van meer dan 50  huurwoningen, zoals bijvoorbeeld Acantus, aan de staat moeten betalen bovenop andere vormen van belasting. De maatregel is in 2013 ingevoerd om de financiën op orde te krijgen als onderdeel van de bestrijding van de economische crisis.

Is verhuurdersheffing slecht?
Hoewel de economische crisis inmiddels voorbij is, blijft de heffing bestaan. Omdat we nu een woningcrisis hebben is het volgens het kabinet nu nodig om hiermee de woningbouw te stimuleren. Steeds meer gemeenten komen echter in opstand tegen deze heffing. Zij zijn van mening dat het geld beter rechtstreeks besteed kan worden aan  nieuwbouw, leefbaarheid, verduurzaming en het betaalbaar houden van de huurprijzen.

Profiteert het Noorden er voldoende van?
Volgens de indieners van de motie (GemeenteBelangen, VVD, PvdA, SP) wordt de opbrengst van de heffing vooral geïnvesteerd in de Randstad en te weinig in de rest van Nederland. Voorts vinden zij dat de uitdagingen in Noord en Oost Groningen anders zijn dan in de Randstad en dat onze woningcorporaties zelf heel goed weten waar investeringen nodig zijn.

Wat gaat er nu gebeuren?
Bijna 200 van de 355 gemeenten in Nederland hebben al vergelijkbare moties ingediend. Er wordt derhalve steeds meer druk uitgeoefend op het kabinet en de VNG. De kans bestaat dat het kabinet deze maatregel gaat schrappen, versoepelen, of wijzigen. Of dat gebeurt en wat de eventuele uitwerkingen zullen zijn blijft natuurlijk koffiedik kijken. Het is wel duidelijk dat politieke partijen, in aanloop naar de 2e kamer verkiezingen van volgend voorjaar, gevoelig zijn voor deze verzoeken en ze niet zonder meer zullen negeren.