Nieuws, Regio

Woningmarkt nieuwsupdate voor 2020Persbericht Woningmarkt update.png

Het nieuwe decennium is aangebroken, 2020. Waar in 2019 de kopers koopmoe waren, starters weinig aanbod hadden om uit te kiezen, woningen snel en voor een hoge prijs werden verkocht, er een lage rente was, zijn we erg benieuwd wat de huizenmarkt in 2020 gaat doen. De eerste prognoses zijn er al en Alders Makelaars zet de belangrijkste ontwikkelingen op de woningmarkt voor 2020 op een rijtje.

Huizenprijzen gaan harder groeien dan verwacht
Economen van de Rabobank verwachten dat de gemiddelde woning in 2020 4,5% duurder wordt. Vanwege het grote woningtekort in Nederland blijven de huizenprijzen stijgen. Door de lage rente kunnen zoekers meer lenen en hebben ze dus ook meer te besteden. Maar door de krapte kunnen steeds minder mensen instappen op de woningmarkt. Daarnaast heb je tegenwoordig voor een gemiddelde woning een bovengemiddeld salaris nodig, volgens de NVM. In 2020 zullen er ook weer nieuwe regels komen voor de hypotheekrenteaftrek. De lage rente biedt voor huiseigenaren kansen om in 2020 een hypotheek over te sluiten.

Ook in 2020 is verduurzamen een trend
Een groot deel van de verhuizingen gaat gepaard met een verbouwing. Bij deze verbouwing wordt de woning vaak meteen verduurzaamd. In 2050 moeten bijna 8 miljoen mensen van het gas af. Inmiddels zijn de eerste aardgasvrije woningen al gerealiseerd. In 2020 zullen er meer gasloze woningen worden opgeleverd. Inmiddels kun je niet alleen zonnepanelen op het dak en aan de gevel  van je huis plaatsen en zijn er betere accu’s beschikbaar die meer energie kunnen opslaan. Door dit soort ontwikkelingen zullen we in 2020 meer voor onze eigen energievoorzieningen kunnen zorgen.

Veranderingen binnen de Nationale Hypotheek Garantie
Vanaf 1 januari stijgt de NHG-kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen naar €310.000,-. Wanneer een woning energiebesparende voorzieningen heeft, ligt de kostengrens 6% hoger, namelijk €328.600,-. Is de getaxeerde waarde hoger dan de koopsom? Dan is het laagste bedrag leidend met betrekking tot de kostengrens.
Daarnaast wordt de borgtochtprovisie voor een hypotheek die een consument via de geldverstrekker betaald aan de NHG, zodra de hypotheek wordt afgesloten, lager. Hij verlaagt van 0,9% naar 0,7% over de hoogte van de hypotheek.

Starters krijgen het beter
Volgens de NVM krijgen starters het in 2020 makkelijker. Het kabinet kijkt naar de mogelijkheden om het voor starters makkelijker te maken om een woning te kopen ten opzichte van beleggers die huizen kopen om te verhuren. Dit kan mogelijk gebeuren door een zelfbewoningsplicht in grote steden in te stellen, een mogelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters waardoor ze minder eigen geld hoeven neer te leggen bij het kopen van een huis en strengere regels voor het verkrijgen van een hypotheek voor huurwoningen. Huren blijft ook in 2020 prijzig. Dit komt onder meer door de extra huurverhogingen die worden doorgevoerd.

Alders Makelaars
Alders Makelaars is een full-service makelaarskantoor. Dat houdt in dat de ervaren en betrokken NVM makelaars en taxateurs u graag helpen bij alle processen van de aankoop en verkoop van uw woning. Alders Makelaars biedt u graag een totaalpakket aan. Zo helpen bijvoorbeeld onze financieel adviseurs van Alders Financieel Advies u graag met het gehele financiële plaatje. En stellen wij de koopakte op. Zo kunt u zorgeloos de volgende stap in uw leven zetten: genieten van de nieuwe woning.