Nieuws

Dorpshuis Borgercompagnie wint 14e editie
Vrijwilligers Bedankt! in Veendam_DSC4385.jpg

De initiatiefnemers van Dorpshuis Borgercompagnie hebben na de lunchmaaltijd tijdens Vrijwilligers Bedankt! de eerste prijs van 1000 euro toegekend gekregen. Mevrouw Siebrig Bisschop  heeft namens Dorpshuis Borgercompagnie de eerste prijs in ontvangst genomen.

IMG_0384_2.jpg

Dorpshuis Borgercompagnie
Na de overname van de oude voetbalkantine, compleet met sportveld van de in 2018 opgeheven voetbalvereniging in Borgercompagnie, heeft de voormalige voetbalkantine een nieuwe bestemming gekregen als dorpshuis. De werkgroep Dorpshuis Borgercompagnie had na de jaarvergadering van de dorpsvereniging daartoe een stichting gevormd.

De juryleden Angelina Kuik van de Rabobank, burgemeester Sipke Swierstra en oud-wethouder Harrie Prins waren onder de indruk van dit nieuwe initiatief van de vrijwilligers die er in geslaagd zijn om van een verlies toch een nieuwe kans te maken. Ingericht op de toekomst en dit tegen alle verdrukking in. Ze zijn erin geslaagd om vrijwilligers bij elkaar te krijgen die nu bezig zijn om de oude voetbalkantine en het sportveld een nieuwe functie te geven in de samenleving. Het is een nieuwe huiskamer geworden. En daarmee samenhorigheid bevorderend.

_DSC4358.jpg

Stichting De Brug regio Veendam
De aanmoedigingsprijs van 250 euro was toegekend aan De Brug regio Veendam. Stichting De Brug regio Veendam is een vereniging die, op verschillende niveaus, succesvol met topsport bezig is in de Specialic Olympics. De Brug organiseert met sport en spel activiteiten voor mensen met een beperking uit de omgeving van Veendam. Onlangs heeft De Brug Veendam in zwembad Tropiqua vier van haar zwemmers gehuldigd. Het viertal Suzanne Burema, Lisette Haneman, Camilla Meiborg en Bart Hol verbrak in 2019 zeven Groninger zwemrecords.

IMG_0337_2.jpg

Zomertas (Summerfun en PKN Veendam)
De derde prijs van 500 euro is toegekend aan Zomertas  van Summerfun en PKN Veendam. Summerfun is een organisatie die samen met de PKN Kerk met de Zomertas iets extra’s doet voor kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben. Niet voor alle gezinnen is het weggelegd om op vakantie te gaan, of om dagjes uit te plannen. De kinderen komen in deze situatie echt iets te kort. Ook kunnen ze daarover niet praten met hun klasgenoten. Met de Zomertas doet Summerfun samen met de PKN Kerk iets extra’s voor deze kinderen.

De Zomertas is een goed gevulde tas voor kinderen waarvan de ouders gebruik moeten maken van de Voedselbank.

IMG_0367_2.jpg

Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum
Het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum mocht de tweede prijs van 750 euro in ontvangst nemen. Zij vervullen met cultuur een belangrijke rol in de samenleving. Waarbij het gaat over muziekuitvoeringen, concerten, kunstuitingen en andere evenementen. De voormalige kerk heeft voor het geven van concerten een prachtige akoestiek. De activiteiten van de stichting passen in het kader voor behoud van het aanwezige cultuurgoed in Wildervank, waaronder het monumentale kerkgebouw aan de Torenstraat.

Voorzitter Henk Robben was helemaal verrast. “We zijn er heel blij mee. Er zijn zoveel dingen die verbeterd moeten worden. Zoals restauratiewerkzaamheden aan het dak en de dakgoten. De bomen moeten worden gesnoeid en de begraafplaats onderhouden.”

DSC_4782.JPG

Waardering
Voor de feestelijke lunchmaaltijd hadden zich 18 organisaties en verenigingen aangemeld en waren er zo’n 250 vrijwilligers in de zaal. De bijeenkomst was georganiseerd door welzijnsinstelling Compaen, de gemeente Veendam en de Rabobank voor het bedanken van de vrijwilligers voor hun inzet. Als extra blijk van waardering staken burgemeester en wethouders, raadsleden en medewerkers van Compaen en Rabobank de handen uit de mouwen voor het bedienen van de vrijwilligers aan de tafels.

IMG_0228.JPG

De presentatie lag in handen van Margreet van den Berg en Bart Kruizinga van Compaen. Het hilarische duo Djoeke en Wietske had de zaal kostelijk onderhouden met hun komische acts als typetjes. Maar ze waren ook serieus en gingen de tafels bij langs om vrijwilligers iets te vragen over hun vrijwilligerswerk.

In nieuw jasje met andere formule
Overigens was het de allerlaatste Vrijwilligers Bedankt! waar de Rabobank partner/medeorganisator is. Zij gaan zich vanaf 2020 helemaal richten op de Rabo Clubsupport, waar ze steun blijven geven aan clubs en verengingen en vrijwilligers. Of er een vervolg komt en hoe het ingevuld gaat worden, wordt in de loop van 2020 bekent gemaakt.

DSC_4931.JPG

Presentatrice Margreet van den Berg sprak van een nieuw begin. “Volgend jaar zien we elkaar weer in een andere formule.” Ook het gemeentebestuur zal er op een andere manier aandacht voor hebben, waarbij de organisatie weer bij Compaen zal liggen.

Bijka Scholtens gaat als coördinator met alle partijen kijken naar een nieuwe invulling. Ideeën van vrijwilligers zijn daarbij welkom, en kunnen naar: b.scholtens@compaenveendam.nl


Fotoalbum:
 
Fotoalbum: