Nieuws

Historische metamorfose van start gegaan
met ontwerppresentatie nieuwbouw Winkler PrinsIMG_0031.JPG

Woensdag is door wethouder Henk Jan Schmaal en bestuurder Ferdinand Vinke van de scholengemeenschap Winkler Prins, in het bijzijn van scholieren, het definitieve ontwerp onthuld van de nieuwbouw voor de Winkler Prins. Hiermee wordt een volgende stap gezet in de ontwikkeling van het Leer- en Sportpark.

In 2019 is er hard gewerkt aan het ontwerp van twee nieuwe schoolgebouwen voor de Winkler Prins op het Leer- en Sportpark. Deze schoolgebouwen voor het VMBO kader Zorg-Welzijn en Brugklassen komen op het voormalige hoofdveld van Veendam 1894, naast het rode gebouw. Inmiddels is het definitieve ontwerp van de schoolgebouwen klaar en vastgesteld. In de tweede helft van 2020 wordt gestart met de bouw. De bouwtijd is ongeveer een jaar.

Uitvoering in fasen
In 2021 moeten de twee nieuwe schoolgebouwen gereed zijn. En gaan de 2000 leerlingen in het oude pand aan de J.G. Pinksterstraat hun intrek nemen in de nieuwe school.

De volgende fase is het tijdelijk onderbrengen van de leerlingen van de hoofdlocatie Raadsgildenlaan in het oude leeggekomen pand aan de J.G. Pinksterstraat. Zodat de hoofdlocatie een grondige renovatie kan ondergaan. In 2023 moet deze renovatie voltooid zijn en weer vooruit kunnen voor de komende 30 jaar.

IMG_0033.JPG

Leer- en Sportpark
Het voormalige stadion van SC Veendam en het voetbalterrein aan de Langeleegte wordt in het project Leer- en Sportpark opgenomen. Het totale geheel gaat een centrale plek vormen waar onderwijs en sport samenkomen. Waarin de gemeente, de Winkler Prins en de sportverenigingen samen gaan werken.

De nieuwe school op het oude hoofdveld van Veendam 1894 bestaat dan uit twee gebouwen van ruim 5400 vierkante meter. Henk Jan Schmaal: “Het is zo ingepland dat we de maat houden van het kind. Zodat ze betrokken kunnen blijven bij een gebouw, en niet een groot en lomp gebouw waar iedereen door elkaar loopt. Maar waar je de verschillende stromen helemaal bij elkaar kunt zetten. Dat is ook de wens van de school.”

IMG_0040.JPG

“Heel mooi is ook de combinatie met sport. Want het is ook belangrijk dat kinderen gaan sporten en in beweging zijn. En dat ze leren om op te gaan in een team.”

Historisch moment
De wethouder sprak over een historisch moment waar lang op gewacht is. “Er wordt al sinds 2006 over gesproken. Het is een combinatie dat zeldzaam is in Nederland. Waar zowel het onderwijs als sport op een plek worden samengevoegd. De aanleg van de wielerbaan gaat in hetzelfde stramien worden uitgevoerd als het gebouw.”

Als alle leerlingen op een plek zitten zal het oude schoolgebouw uit 1956 (de voormalige Technische School) aan de J.G. Pinkerstraat worden gesloopt. Het verkeert in een dusdanig slechte conditie dat behoud onrealistisch is. Het terrein zal dan tijdelijk worden ingericht als parkeerplaats. Dan kan men ook vrij van financiële druk bekijken wat er op deze plek het mooist past. Schmaal: “Het is zonde om dat alleen voor het parkeren in te zetten. Ideeën zijn er nog niet, maar vanaf die plek is er een mooi uitzicht op de Prins Bernhardlaan. Het is een mooie plek dat aandacht verdiend, en moet je er ook iets moois gaan creëren.”

IMG_0045.JPG

Teamwork
De architect van de nieuwe schoolgebouwen is Rob Moritz van ‘19 Het Atelier Architecten’. Hij is tevens de architect van De Groenling in Oude Pekela. Moritz heeft met vijf mensen aan het project gewerkt. Met een interieurarchitect, maar ook met mensen van het technische gedeelte. En er is een landschapsontwerper bij betrokken voor het groen en de waterpartijen. Het huidige speelveld van Veendam 1894 gaat een volledige metamorfose krijgen.

Ook wordt er naar de verkeerstechnische routes gekeken. Moritz: “Bij het ontwerpen van een school ontstaan altijd verkeersproblemen. Dat moet je goed oplossen, voor de mensen die er omheen wonen is dat het belangrijkste. Overlast van het verkeer moet niet en hoeft ook niet.”

scholen bovenaanzicht.png
© Gemeente Veendam

Flexibele maatpak
“Elke twee weken hebben we hier, ook met de gemeente, stapje voor stapje het plan gemaakt. En kon er op worden gereageerd. Het wordt echt een maatpak. Maar wel een flexibele. Want in de toekomst moet het ook aangepast kunnen worden zonder dat het teveel gaat kosten.”

Overigens is door niet beïnvloedbare kosten het totaalbedrag van de aanvankelijk begrote 15 miljoen uitgekomen op 24 miljoen. In mei 2016 stemde de raad in met de realisatie van het Leer- en Sportpark in de omgeving Raadsgildenlaan en sportcomplex De Langeleegte.

Streekeigen
De nieuwe school gaat voor een lokale uitstraling gebouwd worden met de Groninger roodbruine steen van Strating uit Oude Pekela. “Dat wil ik ook”, aldus de architect, “dat mensen het gevoel hebben dat het hier hoort.”

scholen vooraanzicht.png
© Gemeente Veendam