Regio

Feestelijke VKSO nieuwjaarsconcert in Haren (Ems)
met ook moment van bezinning



IMG_1058.jpg

Bij de Mershmühle in Haren (Ems) heeft het Orkest van de Veenkoloniën (VKSO) voor het tweede jaar een traditioneel nieuwjaarsconcert gegeven dat bruiste als champagne.

Het was een muzikale toost op 2020, gemixt met vocale hoogtepunten van mezzosopraan Hanneke Tichelaar, bariton David Visser, tenor Falco van Loon en met oogstrelende performances van Tanzstudio Tanzbogen uit het Duitse Haren.

IMG_1173_2.jpg

Het nieuwjaarsconcert vond plaats in een grote verwarmde festivaltent en was totaal uitverkocht. Met onder het publiek ook Nederlandse bezoekers.

Er werd een cocktail geserveerd met Beethoven, Bach, Tsjaikovski, Händel, Saint Saëns, Gounod, Schumann, Offenbach, Korngold, Gershwin, Van de Gaag, Arlen, Horner, Zimmer en met een flinke scheut Strauss.

IMG_0096.jpg
Van Hemert (midden) tijdens de repetitie vooraf

Ook het stuk The Healing Light van Karl Jenkins is gespeeld. Eigenlijk is het een stuk voor orkest en koor. Het arrangement voor alleen orkest is geschreven door solocellist en VKSO-orkestlid Christiaan van Hemert.

IMG_0876.jpg

“Het is een Keltisch gebed voor vrede”, verteld dirigent Lubertus Leutscher. “Het stuk was opgedragen aan de vrede. Vrede tussen mensen plaatselijk in een dorp of stad en in landen. Een nieuwjaarsconcert is feestelijk met champagne, maar er kan ook een moment van bezinning zijn.”

IMG_0351.jpg

Het VKSO heeft ook vier keer in Haren gemusiceerd tijdens de jaarlijkse zomerfestival Klassik Nacht, een grensoverschrijdende openluchtfestival gebaseerd op de culturele en geschiedkundige overeenkomsten tussen de Hondsrug in Drenthe en het Emsland rondom Haren.

IMG_0741.jpg 

In 2019 is voor het eerst met het VKSO een Neujahrskonzert gegeven. Maar de traditie bij de Mersmühle (Hollandse walmolen) is al van 2009. En vond voor 60 bezoekers plaats in het molenmuseum met een toespraak van de burgemeester, de pastoor en van de verenigingsvoorzitter en initiatiefnemer Uli Schepers. De muzikale bijdrage was van een kwintet.

IMG_0805.jpg

Het sloeg aan en het jaar erop waren er 160 bezoekers in een afgeladen vol molenmuseum. De derde editie van 2011 was in een kleine festivaltent. Met de ingang van de tent aansluitend tegen de uitgang van het Mühlenmuseum. Voor 330 bezoekers speelde het Linger kammerorkester. De bezoekersaantallen waren ieder jaar weer hoger en was er een ruimere tent nodig.

IMG_1131.jpg

Veertig vrijwilligers hebben aan het Neujahrskonzert meegewerkt. De Heimatverein heeft samen met de vrijwilligers voor het Mülhlenmuseum in totaal 90 vrijwilligers.

IMG_1199.jpg

Lubertus werd door Schepers zelfs vergeleken met de beroemde dirigent Herbert von Karajan om zijn veelzijdigheid en breed repertoire. Een mooi compliment. Het VKSO bestaat in volle bezetting uit75 meest professionele musici. Dat is meteen te horen. Het nieuwjaarsconcert was heel bijzonder door de coöperatieve samenwerking met de organisatie en de samenwerking met Tanzstudio Tanzbogen.

IMG_1262.jpg

Een uitdaging is het ook om in een festivaltent de muziekuitvoeringen goed ten gehore te brengen, ook dankzij de geluidstechnici.

IMG_1332.jpg

Voor Schepers was er ook een verrassing. Hij mocht, hoewel geen ervaring, op de dirigentbok voor een ingelast stuk. Voor het orkest geen moeilijk stuk, maar de voorzitter had er zeker schik in. Net als het in grote getale aanwezige publiek waar hij zich ook naartoe draaide. Het orkest ging immers toch wel door.


 
Fotoalbum: