Nieuws

Binnenkort groot onderhoud bomen
Margaretha Hardenberg cultuurcentrum Wildervank_DSC3674.jpg

Ruim 60 jaar geleden zijn rondom het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum in Wildervank 36 eiken bomen gepland, langs de grachten van het kerkhof (begraafplaats). Deze bomen zijn zodanig groot geworden dat de kruinen van de bomen over de bestaande graven zijn gegroeid. Met alle gevolgen van dien, dat bij een storm de takken afbreken en op de bestaande grafbedekkingen terecht komen. Hierdoor kan schade ontstaan aan de monumentale graven.

Een groep vrijwilligers onder leiding van Jaap en Fenna Pomp zijn de laatste jaren drastisch bezig geweest de bestaande graven te herstellen en te restaureren. Het is niet meer vertrouwd dat de groep vrijwilligers onder de bomen bezig zijn met hun werkzaamheden. Vandaar dat het cultuurcentrum een paar hoveniersbedrijven waaronder Landschapsbeheer Groningen hebben benaderd om groot onderhoud te plegen aan deze bomen.

In Wildervank draait momenteel een Pilotproject Bescherming Wijkenstelsel Wildervank-West. De Stichting Wildervanck-Wildervank kan tegen betaling gebruik maken van dit pilotproject. Het is de bedoeling dat wij de snoeiwerkzaamheden laten uitvoeren door Landschapsbeheer Groningen. Door eigen werk inzet van vrijwilligers zijn wij genoodzaakt het hout en de takken zelf op te ruimen en af te voeren. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in de maand februari gaat plaatsvinden.

Wij zijn op zoek naar personen die gratis voor eigen gebruik het eikenhout willen zagen voor openhaardhout en de takken willen afvoeren naar de waterkant aan de Torenstraatzijde van het Westerdiep. De gemeente Veendam afdeling Groenvoorziening is bereid de takken ter plaatse te versnipperen.

Een vrije gift voor zowel het onderhoud van het kerkgebouw als voor de begraafplaats stellen wij zeer op prijs.

Mocht er belangstelling zijn gebruik te willen maken van dit aanbod dan verzoek ik u op zeer korte termijn contact op te nemen met dhr. H. Robben, secretaris Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum in Wildervank. Hij zal de werkzaamheden coördineren en een planning maken wanneer de werkzaamheden zullen plaatsvinden. Het telefoonnummer is 0598-619871 -  0622922356, e-mail: robben6@online.nl