Nieuws

Gedichten voordragen bij het smidsvuur
tijdens 'Dichter bij het vuur'IMG_0047.JPG

Vrijdagavond had smid Fred Bos in zijn smederij het smidsvuur weer opgestookt voor ‘DICHTER bij het VUUR’ in de Turfcentrale. Zestien dichters hebben tijdens de vierde editie van Dichter bij het vuur hun werk voorgedragen. De gedichten waren heel divers en ook waren er enkele verhalen bij.

IMG_0057.JPG

Fred Bos (die al jaren zijn smederij heeft in de Turfcentrale) was vier jaar geleden op het idee gekomen van de knusse en gezellige dichtersavond. En ook hij droeg een gedicht voor met dezelfde titel als van de voordrachtavond.

De dichters wisselden elkaar af en werden ook zelf toehoorder samen met het publiek. En samen met kunstenaars die in de Turfcentrale elk hun atelier hebben. Lekker warmend bij het vuur van de smidse en onder het genot van glühwein, warme chocolademelk en versnaperingen.

IMG_0046.JPG

Anneke Groot, Albert Greven, Joyce Bodewes, Rob Rosendahl, Timo Boom, Refia Doevendans en 10 anderen hebben met hun gedichten een bijdrage geleverd aan DbhV4.

Voor anderen was er met het Open Podium ook de mogelijkheid tot het voordragen van een gedicht.

IMG_0056.JPG

Timo Boom (20) is jeugddichter van het Oldamdt. De functie van jeugddichter geldt voor een jaar, maar hij mag er nog weer een jaar tegenaan. In zijn gedichten laat hij een kritische blik dalen op de gevestigde orde en geeft hij een knauw tegen bestaande processen. In De Oldambtster staat iedere twee maanden een gedicht van hem.

IMG_0001.JPG

Graag had hij met Mark Rutte een gesprek willen aangaan, maar daar was geen kans voor. Toevallig zat Timo in hetzelfde vliegtuig naar Frankrijk, met Rutte verderop in een rij naast hem. De jeugddichter komt zelf uit Finsterwolde en kent mensen met aardbevingsschade aan hun huizen. Hij vindt het schandalig en onrechtvaardig hoe ermee omgegaan wordt terwijl hun huizen er extreem slecht aan toe zijn.

En de dichteres Refia Doevendans uit Finsterwolde (van origine Amsterdamse) was komen aanwaaien. Zij schrijft elke week een  gedicht in de rubriek ‘Aangewaaid’ voor Het Streekblad.

IMG_0008.JPG