Nieuws

Zeg eens vijfenvijftig … Beekman Tandtechniek Wildervank_DSC4672.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]​

De klant zegt het netjes na, maar Arie is niet tevreden. Er moet nog iets bijgesteld worden aan de nieuwe prothese. Even later… zeg nog eens vijfenvijftig. OK. En zesenzestig. Dit klinkt beter, zonder slissen in ieder geval. Nog een inspectie volgt, waarna de klant tevreden het pand verlaat, na eerst nog een nacontrole te hebben afgesproken. Daar draait het om bij Beekman Tandtechniek aan de Poststraat 15 hoek Mercuriusstraat in Wildervank, tevreden klanten. “Officieel heet ons bedrijf anders namelijk Tandtechnisch laboratorium Beekman, maar bij het woord laboratorium hebben mensen een andere beeld,” memoreert Arie Beekman. Met zijn vrouw Paulien vormen ze samen het bedrijf in een maatschap en een bv.

Als je binnenkomt word je door Paulien verwelkomt. Zij verzorgt de receptie, administratie en de contacten met de tandartsassistenten vanuit de gehele regio. Want… Tandtechniek Beekman opereert naast Veendam/Wildervank ook in Stadskanaal, Bellingwolde en Groningen stad. Niet dat ze daar vestigingen hebben, neen, tandartsen daar verwijzen de mensen door. Twee bodes rijden dagelijks routes langs deze plaatsen om afdrukken op te halen, die hier in Wildervank verder worden verwerkt tot protheses.

_DSC4665.jpg

Voor de klanten uit Veendam/Wildervank is lang wachten er niet bij. De afspraken worden in de meeste gevallen exact nagekomen. In alle andere gevallen is er altijd nog de koffie! Voor de omliggende plaatsen vraagt het wat meer tijd, dat loopt via de tandartspraktijken. “Die klanten zien we hier niet.” Dat laatste vindt Arie niet zo plezierig. Hij hecht aan het persoonlijke contact met zijn cliënten.

De samenwerking tussen de tandartsen en Tandtechniek Beekman is uniek. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Door hun jarenlange ervaring hebben Arie en Paulien dit opgebouwd en het vertrouwen gewonnen. Dat geldt ook voor de tandartsen uit de omliggende plaatsen.  Trots vertelt Arie Beekman over de goede samenwerking met en binnen zijn team. Naast de bodes en de interieurverzorgsters werken Edwin, Kees, Ruud, Ruben, Carin en Tymen er. Zij allen zijn tandtechnisch medewerker. Ruud is de rechterhand van Arie. “In noodgevallen kunnen we nog een beroep doen op een aantal ZZP‘ers. We werken hier écht als team. We staan voor elkaar én wat we maken daar staan we ook achter.”

Al sinds 1982 zit Arie Beekman in het vak. Eerst als werknemer bij verschillende bedrijven en vanaf 1 januari 1996 voor zichzelf. Hij begon in de Nijverheidsstraat, daarna in de Zwarthalszwaan en vanaf 1 mei 2005 in het voormalige bankgebouw van de ABN AMRO op bovenvermeld adres.

_DSC4674.jpg

Het vervaardigen van een prothese/kunstgebit
Het maken van een kunstgebit is precisiewerk. Daar komt wel wat voor kijken. Allereerst is het van belang te weten of de klant rechtstreeks komt of via de tandarts – tandarts is eindverantwoordelijk! En of het gaat om een complete prothese, boven- én onder kunstgebit, nieuw of een reparatie. Binnen dat kunstgebit is er de mogelijkheid van een “gewoon” kunstgebit of een zogenaamd klikgebit. Iedere mond en kaak is anders, dus wordt de prothese voor iedereen persoonlijk op maat gemaakt. De goede gebruiksfuncties als praten, eten én het cosmetisch (uiterlijk) zijn voor  eindresultaat bepalend.

Eerst wordt een eerste afdruk gemaakt. Je moet dan in een afdrukmateriaal “happen.” Na een aantal minuten is het materiaal (alginaat) hard genoeg en mag het je mond weer uit. Hiervan wordt een gipsafdruk gemaakt in de gipskamer achterin het pand. Van het gipsmodel wordt van siliconen/was een individuele afdruk vervaardigd. Dit heet een lepel.  Voor de definitieve afdruk wordt weer een ander afdrukmateriaal gebruikt. Dan weer nieuwe gipsmodellen met beetplaten. Dit om de stand en plaats van de tanden en kiezen van zowel boven- als onderkaak te kunnen bepalen. In onderling overleg bepalen tandtechnicus en cliënt de kleur van de tanden en kiezen aan de hand van een kleurenstaal. De tanden en kiezen worden vervaardigd van kunststof, komposiet of porselein. We zijn nog niet klaar. Er volgt een passen in was, daarna volgt eindelijk de prothese die gemaakt wordt van kunststof. Het gehele proces vraagt tussen de 6 en 8 klokuren!

_DSC4679.jpg

Nog even terug naar het klikgebit. Deze wordt veelal geplaatst als een ondergebit (95%). “Er wordt door de tandarts eerst implantaten aangebracht, een soort kunstwortels. Deze constructie dient als extra houvast. Daarna gaan wij aan de slag. Een klikgebit blijft wel uitneembaar.”

Beekman Tandtechniek houdt zich hoofdzakelijk bezig met uitneembare voorzieningen. “Wij brengen géén kronen of implantaten aan. Ook beugels is niet ons ding. Dat is het werk van een tandarts,” aldus Arie. Om de specialistische kennis en vaardigheden van een tandtechnicus te verwerven moet je een MBO-4 opleiding volgen. Deze zit in Utrecht aan het Instituut Vakopleiding Tandtechniek, onderdeel van de Dutch Health Tec Academy. De opleiding duurt 4 jaar, waarbij je 4 dagen per week ervaring opdoet in de praktijk en één dag naar Utrecht afreist.

_DSC4667.jpg

Tandtechnisch medewerker Tymen volgt momenteel deze opleiding, de anderen hebben deze al achter de rug. Hij komt in aanraking met de modernste technieken als 3D. “Wat nu nog handwerk is, is over 10 jaar voor een groot deel gedigitaliseerd,” gelooft Arie Beekman stellig. “Nu al wordt gewerkt met scanners voor de gipsafdruk. De software is al zover dat de zogenaamde lepelprint kan worden uitgefreesd. Het levert wel een aanzienlijke tijdsbesparing op. Binnenkort hebben wij die ook in ons laboratorium! Maar de verfijning blijft toch handwerk.”

Na de opleiding zijn na- en bijscholing essentieel, niet alleen om bij te blijven, maar ook de modernste technieken onder de knie te krijgen.

_DSC4680.jpg

Er zijn in Nederland ongeveer 3 miljoen mensen die een volledige prothese, boven- en onder gebit, hebben. “De meeste mensen die we hier over de vloer krijgen zijn over het algemeen wat ouder, maar via de tandarts krijgen we ze hier ook van in de twintig. De generatie van de zakken chips en liters cola is nu aan de beurt.”

Tandtechnische zorg van een tandtechnisch laboratorium, zoals dat van Beekman Tandtechniek, is van groot belang voor je hele hebben en houden en je hele zijn.

_DSC4663.jpg

Meer informatie:
Kijk op www.beekmantandtechniek.nl of bel 0598 631396 of loop gewoon eens binnen.