Nieuws

Bogdike Wintereditie Night of the Guitars
met special guest Bart SchwertmannIMG_0681.JPG

Het topje van de ijsberg van de (meest) Veendammer muziekscene was zaterdag weer in Parkzicht verzameld voor de jaarlijkse wintereditie van de Night of the Guitars van Bogdike. Met ook deze 23e editie weer voor volledig uitverkochte zaal.

Special guest was Bart Schwertmann, de frontman van de bands Kayak en Vandelinde. De muzikale roots van Schwertmann ligt in Finsterwolde. Waar hij opgroeide in een artistieke familie. Hij zong al vroeg en werd hier ook in gestimuleerd. Het meedoen aan een talentenjacht op zijn vijfde was de voorbode van een muzikale carrière.

IMG_0736.JPG

In 2000 kreeg hij landelijke bekendheid door zijn deelname aan de Soundmixshow. Met een nummer uit Jesus Christ Superstar was hij eerste geworden. Het was de springplank naar de landelijke muziekscene. Bart Schwertmann is jarenlang de frontman geweest bij de top 40 band Boulevard. Het repertoire was erg breed, van ballads tot hard rock. Van 2002 tot 2009 heeft deze band veel optredens gegeven, waaronder ook in Parkzicht.

Na zeven jaar met talloze optredens was het tijd voor iets anders. Hij ging weer schrijven en componeren. En kreeg de kans om in de band Vandelinde te gaan spelen. De band met in de beginjaren vooral hardrock legt zich nu steeds meer toe op americana en country. Een heerlijke band met supergoede muzikanten waar Bart zich goed thuis in voelt.

IMG_1214.JPG

In 2016 was hij gevraagd om auditie te gaan doen bij de bekende symfonische rockband Kayak. Een band met een muziekstijl die hem altijd al enorm heeft aangesproken. Kayak was al sinds de jaren 70 één van zijn meest favoriete bands. Maanden na de auditie werd hij gevraagd om toe te treden als frontman/zanger. Met Kayak wordt op diverse buitenlandse festivals en podia opgetreden. Hij kijkt erg uit naar het Loreley festival in Duitsland. Een groot opgezet buitenfestival pal aan de Rijn waar grote namen op het podium hebben gestaan.

Hoewel dit fantastisch is blijft het toch heel speciaal om in zijn Groningen op te treden, zoals recentelijk in de Oosterpoort. Heerlijk om te spelen voor eigen mensen, het voelt als een soort thuiskomen. De Night of the Guitars kende hij zeker al, via Facebook en van bevriende muzikanten. Bij het bekijken van opnames uit eerdere edities was hij onder de indruk van het niveau en de energie die van het podium afspat. Toen Bé Brakke hem had gevraagd of hij mee wilde spelen had Bart meteen ja gezegd.

IMG_0243.JPG

De formule van de Night of the Guitars mag genoegzaam bekend zijn. Iedere muzikant kiest uit zijn of haar muziekcollectie twee nummers die in willekeurige samenstellingen worden gespeeld. Ruim 30 gitaarhits hebben de revue gepasseerd. De presentatie was onder de bezielende leiding van Everhard Sprik, met uiteraard zelf ook veel noten op de zang. Het wederzijdse enthousiasme versterkte de geweldige wisselwerking, waarbij ook het publiek zich niet onbetuigd liet.

Op het podium dit jaar: Evert Erents, Bé Brakke, Lex Koopman, Coos Greveling, Gerry Wolthof, Ad Antonisse, André van der Werf, Hans Steneker, Marcel van Mook, Chris Kleine, Jacques Hoefsmit, Irene Wilkens, Sandy Altman, Marianne van der Velde, Everhard Sprik, Koos Cramer, Peter Bloem, Marcel Wolthof en Djai Mac Wolthof.


 
Fotoalbum: