Nieuws, Video

Gelukkig nieuwjaarsduik in Borgerswold Veendam
[ Inclusief Video ]



IMG_0043.JPG

Op Nieuwsjaardag zijn tussen de 30 en 40 mensen het nieuwe jaar begonnen met een nieuwjaarsduik in Borgerwold. Een frisse start dat gelukkig maakt en een goede uitwerking heeft op de gezondheid. Het geluksgevoel ontstaat doordat met de duik endorfine wordt aangemaakt.

Een ander effect is welbekender, een duik in koud water stimuleert de bloedsomloop. Het heeft ook een weerstand verhogende werking. Door in één keer het water in te duiken krijgt het lichaam een signaal om snel witte bloedcellen aan te maken voor het immuunsysteem.

IMG_0073.jpg

Doordat het lichaam na een duik hard moet werken om de lichaamstemperatuur op peil te houden werkt het ook als grote calorieverbrander. Met één graad boven nul was het een heel stuk kouder dan vorig jaar. Pieta Loots verrichtte de opening.

In Borgerswold zijn in 2006, 2007 en 2008 al eerder nieuwjaarsduiken gehouden. In 2017 vonden Petra Pool, Petra Bergsma, Erika Derksen en Jackelien Blaauw de tijd rijp om deze traditie voort te zetten. Met inmiddels de derde nieuwjaarsduik op rij hopen de initiatiefnemers er ook in Veendam een jaarlijkse traditie van te maken. Drie jaar geleden hadden ze op Nieuwjaarsdag een sprong in het water gemaakt. Samen met 10 anderen na een oproep op Facebook.

IMG_0030.JPG

De beide Petra’s zijn tot hun schouders in het water geweest. Petra Pool haar dochter Nynke (8) heeft voor het eerst meegedaan. Dochter Marit (10) deed al eerder mee. Zij is kopje onder geweest. Echt heel stoer, want twee jaar geleden was het nog maar tot haar middel.

Wethouder Henk Jan Schmaal heeft aan alle zes edities meegedaan. “Het is leuk om het nieuwe jaar fris en fit te beginnen.” Voor zijn broer Bram was het zijn tweede nieuwjaarsduik. Lachend: “Je moet er ook niet bij nadenken. Gewoon doorlopen, duik nemen en er weer uit.”

IMG_0085.JPG

Erika Derksen en Jackelien Blaauw hadden na afloop koffie, thee en warme chocolademelk om weer op te warmen. En Nieuwjaarsrolletjes met slagroom.


 
Fotoalbum: