Nieuws

Alle 50 Goud ieder jaar
een Gronings oudejaarsfeestje



IMG_0466_538.jpg

Alle 50 Goud was op oudjaarsdag in Zuidwending vanuit een stampvol dorpshuis De Wending voor het eerst uitgezonden. De 22ste editie werd door Eric Bats gepresenteerd, samen met Joyce Kranenborg en Sergej in ’t Veen.

IMG_0287.jpg

Eindredacteur Remy van Mannekes was heel tevreden met het super enthousiaste publiek. “Dit is op oudejaarsdag ons jaarlijks uitje en feestje", aldus Remy. "Dat ieder jaar op een andere locatie wordt gehouden.”

Nieuw dit jaar was de uitreiking van de Grunny. De Groningse rapformatie Wat Aans mocht de Grunny 2019 in ontvangst nemen. De vakjury heeft de prijs toegekend aan Rik Baptist en Teun Heuvel, die Wat Aans vormen.

IMG_0484.jpg

Met Alle 50 Goud passeren de vijftig mooiste liedjes die gezongen zijn in het Nederlands, Gronings of in een andere streektaal. ‘Het het nog nooit zo donker west’ van Ede Staal heeft al vanaf het begin op nummer 1 gestaan. Deze met straatlengte nummer 1 positie staat nog steeds.

IMG_0224.jpg

“Of er dit jaar opnieuw veel nieuwe liedjes in de lijst binnenkomen is afwachten.” Bats is positief: “Alle 50 Goud is een traditionele lijst. Sommige nummers zijn ook niet weg te denken, maar we zien de laatste jaren ook dat meer jongeren stemmen. Recente hits gaan we dus zeker tegenkomen.”

IMG_0384.jpg

Artiesten hebben in De Wending klassiekers van anderen uit de Groninger Streektaalgeschiedenis uitgevoerd. Zij kropen in de huid van de artiesten met hun liedjes van toen. Maar wel met een eigen vertolking. De rappers van Wat Aans zongen naast hun eigen ‘Woaromdatten’ het nummer ‘Carnaval in ’t Noorden’ van Rooie Rinus en Pé Daalemmer. Bats was heel benieuwd naar het optreden van Wat Aans. De Groningse band Town Of Saints zong ‘Mame van Michel’ van Henk Jan de Groot. De Groningse singer-songwriter Tamar Tanasale vertolkte ‘Mien Slichte Laand’ van Lianne Abeln. Sasja Velt & De Stroatklinkers brachten het nummer ‘As Ik De Kaans Zol Kriegen’ van Edwin Jongedijk.

IMG_0510.JPG

Inge van Calkar en Frank Fiedler gaven een eigen interpretatie van het lied ‘As vaaier woorden van Ede Staal’. Met een nieuwe dimensie aan het nummer. Van Calkar: “Ik heb mijn eigen stijl erin gegooid. Het is te scharen onder alternative pop. Je moet ook niet proberen om Ede Staal na te doen, want dat kan toch niemand. Het is geen vrolijk nummer geworden. Maar dat kan met ‘As vaaier woorden’ ook bijna niet.”

IMG_0538.JPG

Met een zware bastoon is er een extra dreigend effect ingelegd. Een gedeelte van het nummer had Sasja Velt al eerder uitgevoerd tijdens de sterfdag van Ede Staal speciaal op verzoek van RTV Noord. Normaal zingt ze geen covers en maakt ze Engelstalige popmuziek met eigen nummers. Ze zingt samen met haar vriend Frank Fiedler , tevens bassist en toetsenist. Tevens is hij de man die de techniek doet.

IMG_0235.jpg

Sasja Velt (35) zingt al vanaf haar dertiende. Velt is afkomstig uit Dedemsvaart en heeft in Groningen aan de universiteit psychologie gestudeerd. Ze werkt in een psychologenpraktijk.

Het idee om de uitzending vanuit Zuidwending te gaan doen was op de vorige editie van Alle 50 Goud ontstaan door een optreden van Hot Me! met Everhard Sprik. Het aantal stemmers bepaald de opname van artiesten in de lijst.


 
Fotoalbum: