Nieuws

Het bekende echtpaar De Weijs uit Wildervank
60 jaar getrouwdIMG_0044.JPG

Door Bert Woltjes.

Het was een drukte van belang in huize De Weijs aan de Willem de Zwijgerlaan in Wildervank. Het echtpaar Jaap de Weijs en Gemma De Weijs-Stevens was maandag op de kop af 60 jaar getrouwd.

Rond 10 uur kreeg het echtpaar bezoek van loco-burgemeester Henk Jan Schmaal uit Veendam. Vergezeld van een grote bos bloemen bracht hij de felicitaties over, net als Koning Willem Alexander die een brief stuurde aan het echtpaar.

IMG_0006.JPG

Jaap (82) en Gemma (83) leerden elkaar net als zovelen kennen in de Kerkstraat in Veendam tijdens het welbekende rondje lopen.

Het echtpaar trouwde enige tijd later op het gemeentehuis in Wildervank. Ze werden in een Citroen DS naar het gemeentehuis gereden met als chauffeur Roelie de Weijs van de bekende steenhouwersfamilie, ook uit Wildervank. Men ging wonen in de flat aan de Willem de Zwijgerlaan in Wildervank waar het echtpaar ook na 60 jaar nog steeds woont. Het echtpaar kreeg een dochter Paula en 2 kleindochters. 

IMG_0055.JPG

Jaap werkte als onderhoudsmonteur bij radiatorenfabriek Duintjer in Wildervank. Terwijl Gemma, geboren in Wildervanksterdallen, aan het “eerappel krabben” was op het land van haar ouders.

Later werd Jaap ingezet bij de bouw van de elektriciteitscentrale in Groningen (Secties 2 en 3) en toen die gereed was ging hij naar Amsterdam om daar ook te werken aan een centrale. Hij heeft door de jaren heen meegewerkt aan de bouw van verschillende centrales door heel Nederland en was dan ook “door de weeks” niet thuis, maar logeerde ergens ter plaatse. In deze periode was hij meestal alleen in de weekenden thuis. Hij reisde per trein naar de verschillende bouwlocaties. 

IMG_0012.JPG

Halverwege de jaren 70 kwam hij in dienst bij constructiebedrijf Kuiper in Ommelanderwijk, maar daar kwam al snel een einde aan toen Jaap in de “smiezen” kreeg dat er gewerkt moest worden aan onderdelen voor het leger en daar had Jaap vanwege geloofsovertuiging geen zin in en werd op staande voet ontslagen. Snel daarna belandde hij in de ziektewet en werd Jaap afgekeurd om te werken. 

IMG_0033.JPG

Zodoende kreeg Jaap veel vrije tijd maar hij kon zich storten op zijn grote hobby; het filmen van allerlei nieuwswaardigheden in Wildervank en Veendam. Overal ging Jaap met zijn camera naar toe op zijn brommertje om alles vast te leggen. Daarnaast was hij ook begonnen met fotograferen en had hij de Filmclub Wildervank opgericht, want een sollicitatie bij de Veendammer filmclub liep niet goed af voor Jaap. Toen besloot hij om zelf maar een filmclub op te richten.  

IMG_0023.JPG

Jaap de Weijs en nog een aantal Wildervankers kregen het idee in de kop om halverwege de jaren 90 een exacte kopie na te bouwen van de Wildervankster Paardentram. Krap 3 maanden later was het gereed en kon het worden ingezet voor velerlei activiteiten zoals rondritten, bruiloften, feesten en partijen.  En tot op de dag van vandaag wordt het nog steeds ingezet, alleen niet meer met paarden maar met een trekker ervoor. De verbazing was dan ook groot toen 's middags tegen half 3 een aantal vrijwilligers van de Wildervankster Paardentram zich bij hun woning meldden voor een rondrit door Wildervank.
Ook kreeg Jaap de Weijs op 21 mei 2010 een gemeentemedaille. 

IMG_0029.JPG

En Gemma werkte na bij de boer gewerkt te hebben bij Tricotagefabriek Anton Schmidt in Wildervank en werkte later nog als hulp in de huishouding en kinderoppas bij hun naamgenoten, de welbekende steenhouwersfamilie De Weijs aan de CW Lubbersstraat in Wildervank.


 
Fotoalbum: