Nieuws

Kerstactie's Odd Fellows in Huize St. FranciscusIMG_0089.JPG

De Stichting Maatschappelijke Activiteiten (SMA) van Odd Fellows Veendam organiseert ieder jaar een kerstactie voor een goed doel. Dit jaar hebben leden van de vier gezamenlijke Veendammer Odd Fellows loges geld ingezameld voor de bewoners van St. Franciscus voor het kerstdiner. Door het faillissement van het woonzorgcentrum was de vrijwilligerspot leeg.

Na maanden van onzekerheid en spanningen wilden de vrijwilligers de overgebleven bewoners heel graag een onvergetelijke kerstmiddag en avond bezorgen. Voorheen had St. Franciscus altijd een mooie kerstmiddag en avond. De bewoners zelf hebben ook een kleine bijdrage geleverd aan het kerstdiner.

De SMA heeft deze middag ook in culturele zin financieel ondersteund, zoals met het kerstverhaal, gedichten en muziek. Tevens hebben Odd Fellows leden de vrijwilligers meegeholpen bij het serveren en opruimen na afloop. De muzikant Piet Wust had zich belangeloos beschikbaar gesteld.

IMG_0110.JPG

Er was te genieten van de stamppotten boerenkool, hutspot, zuurkool en rodekool. Met alles dat er bij hoort als worst en gebakken speklapjes. Met groentesoep vooraf en een ijsdessert als toetje na.

De periode na het faillissement was dramatisch. De langdurige zorg is verdwenen. Vijfentwintig bewoners zijn in verschillende zorginstellingen in Veendam, en in andere plaatsen in de provincie, herplaatst. Momenteel zijn er in leeggekomen appartementen ook weer bewoners bijgekomen.

Naast deze actie heeft de Odd Fellows aan de Voedselbank Veendam Menterwolde en aan de Voedselbank Zuidoost Groningen elk een cheque t.w.v. 500 euro overhandigd aan de beide besturen. SMA voorzitter Jan Brouwer verrichte de overhandiging in Sint Franciscus voor aanvang van het kerstdiner.

De acties passen in de doelstellingen van de Odd Fellows orde. De Stichting heeft als doel om voor minderbedeelden, zieken en mensen met een handicap met financiële of andersoortige middelen het leefklimaat te bevorderen. Alsmede de intermenselijke relaties. In de ruimste zin des woord en met het verrichten van al hetgeen dat hiermee verband houdt.