Nieuws, Video

Tiende editie Serious Rescue gestart in Wildervank
[ Plus video ]



IMG_0237.jpg

Zaterdagochtend is in Wildervank de tiende editie van Serious Rescue van start gegaan. Nabij de Sluis Havenverlaat aan de Kuifreiger vertrok 8.39 uur een indrukwekkende vloot vaartuigen van reddingsbrigades die aangesloten zijn bij Reddingsbrigade Nederland. In de nacht voorgaand hebben 320 lifeguards in het Indoorcentrum in Veendam op veldbedden overnacht.

Locoburgemeester Henk Jan Schmaal van de gemeente Veendam gaf om 8:39 het startsein op zijn scheepstoeter (een erfstuk uit de familie). Vervolgens ontstak hij een fakkel. De eenheden in de reddingboten volgden zijn voorbeeld. Het ontsteken van diverse rookflares is traditiegetrouw waardoor er een mooi schouwspel ontstaat.

IMG_0195.jpg

Onder de naam Serious Rescue leggen in totaal 320 lifeguards en lifesavers met 35 reddingsboten een geldwervingsroute af ter ondersteuning van Serious Request. Met die 3FM-actie wordt ditmaal via The Lifeline een bedrag bijeengebracht voor het Rode Kruis om hulp te bieden aan slachtoffers van mensenhandel.

In 2010 is in Westerschouwen (Zeeland) voor het eerst met een paar reddingsboten gevaren voor 3FM Serious Request. Het vroor dat het kraakte en het sneeuwde. Het was in de zomer bij het strand bedacht. Tijdens die winter was met 8 uur varen in de kou afzien. Tegelijkertijd is het heel symbolisch en mooi om te doen voor degenen die het echt nodig hebben. Het kleine beetje afzien valt totaal in het niet bij het leed dat de ander treft.

IMG_0169.JPG

De lint van Reddingsbrigade Nederland in Groningen beslaat drie dagen. Met de eerste etappe vanaf Wildervank naar het Zuidlaardermeer gaat het via Waterhuizen en Zuidbroek naar Winschoten. Zondag 22 december eindigde de tweede etappe eindigt in Appingedam. Na het  derde gedeelte worden de reddingsbrigades verwacht bij de Veiligheidsregio Groningen, bij de brandweerkazerne aan de Sontweg. De eindbestemming van de vaarmarathon is bij de Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze. Vanaf deze locatie gaan de lifeguards de laatste meters te voet afleggen naar de studio van 3FM op de Ossenmark.

Overigens kreeg de vloot oponthoud bij de eerste sluis bij Borgercompagnie richting het Zuidlaardermeer. Met al met al een uur vertraging. Het defect werd door een monteur snel verholpen. De route was al verkort, maar bij Pekela was er nog een keer pech. De Blijhamsterbrug bleek ook niet bedienbaar.

IMG_0025.jpg

Vanaf 2010 is Serious Rescue-actie een jaarlijks terugkomend evenement, waarin reddingsbrigades in de dagen voor kerst in de driedaagse tocht richting het glazen huis van 3FM varen. Ondanks dat het glazen huis sinds vorig jaar is verruild voor de Lifeline, varen de reddingsbrigades nog wel in een vloot naar het eindpunt van de 3FM-actie.

"Eigenlijk zijn we een grote oefening aan het doen. Waarmee we een zo groot mogelijk geldbedrag gaan ophalen voor 3FM Serious Request ter ondersteuning van het Rode Kruis", aldus perswoordvoerder Sander Zeilstra. We hebben onze uniformen aan en we communiceren op dezelfde manier."

IMG_0153.JPG

"Onze mensen zetten zich het hele jaar vrijwillig in om bij waterevenementen toezicht te houden, of om hulp te verlenen. Maar ook om zich op een andere manier in te zetten voor de ander. De reddingsbrigades leren ook van elkaar. Sommigen van de kust hebben wat minder ervaring met binnenwater. Kennis en kunde wordt uitgewisseld."


 
Fotoalbum: