Nieuws

Midwinteravond Odd Fellows tijd van bezinning en feest



IMG_0724.JPG

Odd Fellows in Veendam houdt tijdens de laatste zitting van het jaar traditiegetrouw een Midwinteravond. Waarmee de leden van de Adriaan Geerts Loge het jaar afsluiten met een open zitting, en aansluitend een feestelijke na zitting.

Voorzitter Jan Brouwer van de Odd Fellows legde het begrip van de midwinter uit. Midwinter valt op de kortste dag in het noordelijk halfrond, wanneer de nacht op zijn langst is. Met de winterzonnewende worden de dagen weer langer en de nachten weer korter. De zon wint weer aan kracht en kunnen de boeren weer gaan zaaien. Het vieren van de zonnewende heeft van oudsher volkstradities voortgebracht waarvan sommige eigenlijk al eeuwen oud zijn.

De christelijke kerk zag in dat het breken met zo’n oeroude traditie heel lastig zou zijn. Veel praktischer was het inpassen van oude tradities en het geven van een nieuwe betekenis eraan. Het verband met Jezus als het licht van de wereld was gemakkelijk te leggen. Daarbij waren de dagen rond midwinter al vrije feestdagen. Zo werden veel Germaanse tradities en rituelen in het christelijke feest ingepast.

Bij de Romeinen werd het Romeinse zonnefeest als terugkeer van het licht gevierd. Daar had Keizer Constantijn al eerder een Christelijke invulling aan gegeven. En was de eerste Kerstdag ontstaan.

IMG_0014.JPG

Wetenschappers zijn het er over eens dat Jezus niet op 25 december geboren kan zijn. De kerstboom is afkomstig van de met noten, vruchtjes en beeldjes versierde bomen door de Germanen. Maarten Luther heeft in de 16e eeuw de kerstboom tot symbool gemaakt van de geboorte van Christus. Pas in 1982 is de kerstboom officieel door het Vaticaan tot de Katholieke kerk toegelaten.      

Ten tijde van de Romeinen was er ook al sprake van het geven van geschenken. Tegenwoordig gaat de commercie onder het mom van het Kerstkind in verhoogde mate door.

De meeste tradities van de midwinter zijn in de loop der tijd verdwenen. Het blazen op de midwinterhoorn en het bakken van kniepertjes bestaat nog wel. Eigenlijk is het afschieten van vuurwerk, net als op de midwinterhoorn blazen, een overblijfsel van het oude joelfeest. Oorspronkelijk bedoeld om met zoveel mogelijk kabaal de boze geesten uit het oude jaar te verjagen. Om in het nieuwe jaar zo zuiver mogelijk opnieuw te beginnen.

De Odd Fellows proberen ook om zo zuiver mogelijk het komende jaar te beginnen. En zich te bezinnen op hun toebedeelde taak te midden van hun medemensen. De taak om te leven, en om elkaar lief te hebben.    

Bij de Odd Fellows vindt men leden uit alle gezindten, uit kerkelijke en niet kerkelijk. Maar een ieder kan er iets uithalen. Vriendschap, liefde en waarheid is de slogan van de Odd Fellows. Ze proberen met zichzelf de wereld een beetje te verbeteren, beginnend bij henzelf. In verdraagzaamheid en met respect voor de mening van een ander.

In de Midwinter zijn allerlei elementen te vinden die heel ver terug gaan. Midwinter was de tijd van feesten. Maar ook het herdenken van overleden broeders en zusters.

IMG_0700.jpg

De gastspreker van de avond was de schrijver en oud-onderwijzer Bram Wiekens uit Ommelanderwijk. Hij vertelde een verhaal uit zijn werk in de tempel van de Odd Fellows loge en in de zaal. De schrijver heeft 2 boeken uitgegeven, ‘Koakelbonen’ en ‘Bie pad en weg’. Op internet heeft hij tegenwoordig een eigen verhalenwinkel met zijn Grunniger verhoalen.

Logelid Douwe Koops gaf met een digiprojectie de ‘Groninger Quiz Midwinteravond’ met Groninger vragen voor de Kloukste AGW’er. Een van de 20 vragen was wie er van de drie Nederlandse  cabaretiers Freek de Jonge, Seth Gaaikema en Bert Visser niet thuis hoort in het rijtje. Alle drie zijn ze wel van Groningse afkomst. Maar een van hun was geen domineeszoon. Dezelfde soort vraag in andere hoedanigheid betrof de bekende Veendammers Wim Pijbes, Pé Langen en Hayo Apotheker.

IMG_0017.JPG