Bogdike

Bart Schwertmann special guest tijdens
wintereditie Night of the Guitars



bart 2018 9 metalimpressions.jpg

Door Ginet Venema
Foto Metal Impressions 

De succesvolle wintereditie van Night of the Guitars, georganiseerd door de stichting Bogdike in samenwerking met hotel Parkzicht, zal ook dit keer het publiek weer verstelt doen staan van het niveau van de (meest) Veendammer muzikanten. 
Dit jaar zijn dat: Evert Erents, Bé Brakke, Lex Koopman, Coos Greveling, Gerry Wolthof, Ad Antonisse, André van der Werf, Hans Steneker, Marcel van Mook, Chris Kleine, Jacques Hoefsmit, Irene Wilkens, Sandy Altman, Marianne van der Velde, Everhard Sprik, Koos Cramer, Peter Bloem, Marcel Wolthof en Djai Mac Wolthof.
Special guest dit jaar is Bart Schwertmann. Voor velen geen onbekende, voor hen die de naam niet eerder hoorden een kleine introductie:

Bart, waar liggen je muzikale roots
In Finsterwolde. Ik groeide daar op in een artistieke familie. Ik zong graag en werd hierin gestimuleerd. Al heel jong deed ik mee aan een talentenjacht, ik was een jaar of 5. Ik kan me nog herinneren dat ik toen al enorm genoot van het zingen voor een publiek, geweldig vond ik het. Later, toen ik 12 jaar was kreeg ik mijn eerste gitaarles. Sindsdien heb ik de muziek en ook de gitaar niet meer losgelaten.

Wat was je eerste band?
Mijn eerste band was Galaxy. Dat zal in 1987 zijn geweest. Ik had naast gitaar ook basgitaar leren spelen. De band zocht een bassist/ zanger en ik stapte in. Een hele leerzame periode, de lat lag behoorlijk hoog en ik was met mijn 17 jaar nog vrij onervaren. Maar het ging snel, ik ontdekte dat ik met mijn stem veel kon, maar ik merkte ook dat ik met mijn ongetrainde stembanden dit niet lang vol kon houden. Daarom besloot ik zanglessen te nemen wat enorm heeft geholpen om mijn stem als instrument goed in te kunnen zetten. Na een jaar of tien was de rek er uit bij Galaxy, het was tijd voor iets nieuws.

Je kreeg landelijke bekendheid door je deelname aan de Soundmixshow
Klopt. Dat was in 2000, de soundmixshow is eigenlijk de voorloper van talentshows als bijv.The Voice. Ik deed een nummer uit Jesus Christ Superstar en werd eerste. Een mooie ervaring die mij verder heeft geholpen in de landelijke muziekscene. Ik word hierdoor nog steeds gevraagd voor allerlei projecten.

Ook zagen we je jarenlang als frontman bij de top 40 band Boulevard
Hiermee traden we veel op, van 2002 tot 2009. Hebben ook wel in hotel Parkzicht gespeeld. Boulevard was een 7-koppige band die swingde als een trein. Het repertoire was erg breed; van ballads tot hard rock, we speelden alles. Na zeven jaar en talloze optredens was het tijd om andere dingen te gaan doen. Ik ging weer schrijven en componeren en nam de tijd om te bepalen welke richting ik uit wilde in de muziek. Na enige tijd kreeg ik de kans in de band Vandelinde te gaan spelen. Dat zal denk ik in 2009 zijn geweest. De band, die in de beginjaren vooral hardrock speelde legt zich nu steeds meer toe op americana en country. Een heerlijke band met supergoede muzikanten waar ik mijn ei goed kwijt kan.

En, natuurlijk kennen we je van de band Kayak
In 2016 werd ik gevraagd om auditie te doen bij de bekende symfonische rockband Kayak. Een band die een muziekstijl heeft die mij altijd al enorm aansprak. Kayak was sinds de jaren 70 één van mijn meest favoriete bands. Maanden na de auditie kreeg ik de vraag of ik in wilde stappen als frontman/zanger.
Een geweldige uitdaging waar ik vol in ben gegaan. We zijn veel on tour met elkaar. Niet alleen in Nederland, ook in Engeland, Duitsland en Scandinavië staan regelmatig optredens gepland. De laatste jaren heb ik dan ook veel buitenlandse festivals en podia gezien. Waar ik erg naar uitkijk is het Loreley festival in Duitsland. Een groot opgezet buitenfestival pal aan de Rijn waar grote namen op het podium hebben gestaan zoals U2, Genesis, Marillion en Yes. Vaak heb ik geprobeerd een kaart te bemachtigen maar was steeds te laat. Nu ga er ik eindelijk heen, en nog wel óp het podium en niet ervoor, hoe bizar is dat? Ontzettend veel zin in! En hoewel het fantastisch is om in Europa en door heel Nederland op te treden, toch is een concert, zoals recentelijk in de Oosterpoort, in mijn Groningen, altijd heel speciaal. Heerlijk om te spelen voor mijn eigen mensen, voelt echt als een soort thuiskomen.

Nog meer plannen voor de toekomst?
Ik heb de afgelopen tijd veel geschreven en gecomponeerd en kom binnenkort met mijn eigen album uit. Het wordt een verzameling van stevige rocknummers die ik samen met een aantal topmuzikanten op de plaat ga zetten. Niet ondenkbaar dat na het uitkomen van het album ik ga toeren mét band, en dus ditmaal alleen met mijn eigen werk. Verder heb ik het aardig druk met allerlei opdrachten, ik zing regelmatig stukken in voor rockopera’s en andere projecten. Op de één of andere manier weten producers mij te vinden voor een stevige vocale invulling van hun project. Erg leuk om te doen!

Ken je Night of the Guitars?
Jazeker, ik zag het regelmatig voorbijkomen op Facebook en hoorde het van bevriende muzikanten die mee hadden gedaan. Alleen maar enthousiaste verhalen. Als ik de opnames bekijk van eerdere edities ben ik altijd onder de indruk van het niveau en de energie die van het podium afspat. Toen Bé Brakke mij benaderde en vroeg of ik een keer mee wilde spelen zei ik ook meteen ja. Superleuk! Ook om een aantal voor mij bekende muzikanten terug te zien en met hen te spelen. Ik kijk er erg naar uit!

Night of the Guitars
Zaterdag 4 januari – 20.00 uur
Hotel Parkzicht Veendam
Kaarten zijn verkrijgbaar bij hotel Parkzicht