Regio

Oost-Groningen wil Regio Deal sluiten met het Rijk



Gemeentehuis_IMG-20160622-WA0002.jpg

Samen optrekken om de regio sterker te maken

Als de rijksoverheid, regionale overheden, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samen optrekken om regionale opgaven aan te pakken, dan versterkt de regio. Dat is het idee achter de Regio Deal. Oost-Groningen wil graag zo’n deal sluiten en heeft daarom een aanvraag ingediend.

Waarom een Regio Deal?
Oost-Groningen is een krachtige regio met actieve en zelfstandige inwoners. Door het sluiten van een Regio Deal met de rijksoverheid kunnen we de kracht van de regio verder versterken door in te zetten op goede opleidingen, meer kans op werk, goede voorzieningen, het verbeteren van de gezondheid en het behouden van een mooie woonomgeving.

Aanvraag
De regio - die bestaat uit de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde - zet in om een deal te sluiten voor 40 miljoen euro. De helft van dit bedrag wordt gefinancierd door de provincie (10 miljoen) en de gemeenten (10 miljoen) en de andere helft door het Rijk (20 miljoen). De aanvraag is inmiddels ingediend. Op basis van het ingediende voorstel beoordeelt het Rijk of ze verder willen gaan met het sluiten van een daadwerkelijke Regio Deal. Als het Rijk besluit om verder te gaan met Oost-Groningen, volgt nog een periode van ongeveer zes maanden om de inhoud van het plan verder uit te werken.

Bijzondere samenwerking
In Oost-Groningen werkt een brede coalitie van onderwijsinstellingen, zorgpartijen, bedrijven, overheden, woningcorporaties en werkleerbedrijven samen om tot een Regio Deal te komen. “En dat is heel bijzonder”, zegt Laura Broekhuizen, voorzitter van Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan Oost-Groningen. “Want nog nooit eerder hebben we ons met zoveel betrokken partijen hard gemaakt voor de leefbaarheid in onze regio. Ik hoop dan ook dat we een mooie deal kunnen sluiten.” Gedeputeerde Tjeerd van Dekken is enthousiast over de plannen: “Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Ongelijkheid is om op te heffen. Met deze Regio Deal kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan het opheffen van de verschillen binnen Nederland.”